Общество

Срещу иманярството: Обучават полицаи за опазване на културното наследство

От Euronews България Euronews България

Академията на МВР започва да обучава специалисти в областта на културното наследство. Това заяви в Бургас служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Според британския вестник „Индипендънт” в България иманярството е бизнес за 30 милиона евро годишно. Само преди дни в Бургас бе заловен и поредният притежател на артефакти.

Това го правим съвместно с министъра на културата, подписахме това споразумение, започва това обучение. Очаквайте полицията да се занимава с още въпроси. Предстои откриване на сектор който да се занимава с еко-престъпленията към главна дирекция на националната полиция. Полицията трябва да се специализира и да има компетентност, да има активност във всеки един отрасъл а в сферата на културните ценности това е изключително важно, така че ние сме длъжни да имаме подготвени хора в тази сфера, които да работят компетентно.

Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи

Служителите в областта на културата,ежегодно се сблъскват с иманярски набези, както и с кражба на ценности у нас които не достигат до музеите  и се продават на черния пазар в Европа.

От много години музейната гилдия, археологическата гилдия призовава за такова нещо, защото в момента има звена в министерството на вътрешните работи, които се борят против иманяри, против трафика на културни ценности, но там самите кадри нямат нужната квалификация. Сега слава Богу ще имат такава квалификация. ние много сме говорили с представителите на МВР, с министерството на културата нееднократно сме се събирали, така че най-накрая това даде резултат. Ще има обучени кадри, които могат да преценят артефактите какви са, от кога са, произходът им най-вероятно какъв би бил, така че това е една огромна крачка напред.

Милен Николов, археолог

Преди дни мъж бе заловен с ето тези сребърни ценности, които предстоят да бъдат проучени, реставирани и да останат в музея. Тези артефакти придобити чрез металотърсачи и разкопаване на могила са приготмвени за износ през граница за вече договорена цена. Подобни набези има и край странджанското село Светлина, където местните знаят, но никой не видял изобретателните търсачи на съкровища.

Повече от два века из Странджа планина се носят легенди за златни съкровища на Въчан войвода заровени на незнайни места. Търсят се от Сърбия до Черно море, но все още е загадка къде и на колко места хайдутинът е скил богатствата си. Легендите разказват за могили из Странджа, из сакар из, централна и източна Стара планина където е действала четата на Вълчан Войвода по време на владичеството на османската империя.

Айтоско, Руенско – в тоя район просто наистина си остана така едно гнездо на иманяри и това е обяснимо не само защото това се е превърнало като един вид занаят за местните, но защото там по-рядко има работа и така чисто от липса на препитание хората продължават да упражняват това занятие.

Милен Николов, археолог

А иначе търговията на карти с посочени места където Вълчан войвода е скрил съкровищата си продължават да се търгуват на черно. Въпреки че според учените това е фолклор, бизнесът в социалните мрежи разцъфтява.

Но се оказва много добър бизнес за някои така хора. Правят се, състаряват се много карти, които после ксерокопират, продават се. Местните иманяри така се връзват, вярват на подобни измишльотини, купуват си картите, обикалят балкана, копаят на най-невероятни места с идеята че там се намира съкровище. Това за мен са абсолютно несериозни неща. Има доста хора, които така направиха пари от продуцирането на такива „карти“.

Милен Николов, археолог

Във връзка с иманярството служители на МВР са в контакт и със службите на европейските държави и тези в Турция. Повод за това е нестихващият трафик на културни ценности.

За „Добро утро Европа“, Елена Танева.