България

ВМРО блокира Кресненското дефиле заради "шизофренно поведение" за РС Македония

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9419685 Снимка: БГНЕС

ВМРО блокира Кресненското дефиле в знак на недоволство от евентуалното падане на българското вето за преговорите за приемане в ЕС на Северна Македония.

Акцията ще продължи неопределено време, съобщиха от организацията.

В позиция до медиите те посочват, че започват протести #НеПредавайМакедония, като предупреждение към правителството на Кирил Петков, че няма да допуснат каквото и да било отстъпление от Рамковата позиция и декларацията гласувана от 44-тото НС, относно членството на РС Македония в ЕС.

 

За съжаление, ставаме свидетели на напълно шизофренното поведение на министър-председателя, който пред медиите говори, че не е поемал ангажименти да вдигне ветото до края юни, но в същото време провежда полутайни срещи с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. На последната, според разпространената от пресцентъра информация, са обсъдили „актуални въпроси от европейския дневен ред“, въпреки че външният министър Теодора Генчовска каза, че целта на посещението на Верхеи е вдигане на ветото над РС Македония.

Позиция на ВМРО

Според тях искането за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност по "състоянието на преговорите между България и Северна Македония“, което отправи вчера премиерът Кирил Петков е ясен знак, че той е "поел ангажименти да вдигне ветото и търси всякакви варианти да го направи".