Euronews Primetime

Христо Гаджев, ГЕРБ: Митрофанова да дойде на изложба на руските зверства в Украйна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Позицията на ГЕРБ е, че Елеонора Митрофанова няма място в Народното събрание, не само на откриването, а по принцип няма място в българския парламент. Може би с едно изключение – аз лично бих искал да я видя като официален гост на откриване на изложба на зверствата на руската армия в Буча, Изюм и навсякъде другаде в Украйна. На такава изложба тя би могла да присъства.

Това заяви за Euronews Bulgaria Христо Гаджев от ГЕРБ по повод скандала около присъствието на посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова на първото заседание на новия парламент.

„Нашата политика по тази линия е доста последователна. На 24 февруари първи внесохме декларация, осъждаща руската война в Украйна. Прекъснахме бюджета, тогава ПП и ДБ не искаха въобще да чуват за войната да взимат, каквото и да е решение“, посочи Гаджев.

„Първи внесохме предложение за военна помощ за Украйна, но беше саботирано от ПП и ДБ“, изтъкна още политикът от ГЕРБ.

Ако Борисов е виновен за политиката, която е водил спрямо Русия в последните 10 години, то по този начин трябва да виним и абсолютно всички лидери на европейски държави, защото позицията им не е била по-различна. Както Германия, Франция и други държави от ЕС също са водили търговски отношения с Русия и са се опитвали да поддържат някакъв баланс. Ние сме правили абсолютно същото, което са правили всички държави в ЕС.

ГЕРБ няма да се регистрират на първото заседание на 48-ото Народното събрание, ако на него присъства руската посланичка, потвърди Гаджев.

По думите на Гаджев от ГЕРБ няма да изпращат покана за разговори към партия „Възраждане“.

Първо, защото сме диаметрално различни. Второ, няма да сме ние тези, които ще вкарат „Възраждане“ във властта. И трето – за разлика от „Продължаваме промяната“, ние държим да имаме правителство, изградено около общи ценности и принципи.

Относно строителството на „Балкански поток“, Гаджев коментира, че заобикалянето на Украйна минава през „Турски поток“.

„Въпросът беше откъде ще се влезе в Европа – дали през България или през Гърция. Имаше вариант и за „Гръцки поток“. Тогава вместо да печелим пари от транзит, щяхме да си плащаме на Гърция дори за собственото ни потребление“, подчерта той.

„Досега практиката е председателят на Народното събрание да бъде от най-голямата парламентарна група. Надявам се тази практика да продължи и досега“, посочи Гаджев и уточни, че от ГЕРБ все още не са решили кои ще бъдат предложенията им за ръководните органи на парламента.

Във връзка с изнесените днес от министрите на регионалното развитие и вътрешните работи данни за нередности при строителството на АМ "Тракия" по времето на управлението на Бойко Борисов, при което държавата е ощетена с 40 млн. лева, Гаджев заяви, че не е запознат със случая и не може да коментира.

Вижте целия разговор във видеото.