Добро Утро, Европа

Британски пилот отдава почит към Елизабет II с благородна кауза

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Британски пилот нарисува нетипичен портрет на покойната Елизабет II, с който постави рекорд за най-голямо изображение с лика на кралицата - 105 км дълъг и 63 км широк. Всичко това Амал Ларлид прави с благотворителна цел и събира средства за хосписи в кралството. Юлиян Стоянов разказва.

След смъртта на кралица Елизабет II, Амал Ларлид решава да нарисува неин портрет. Но не с моливи върху платно, а със самолет в небето.

 

Летенето за мен означава много. Това е сбъдната мечта. И затова този полет беше много специален за мен. И беше голямо предизвикателство. 

Амал Ларлид

Едва четири месеца след като за първи път сяда на пилотското място, Амал успява да очертае портрета на покойната кралица в колосални размери - 105 км дълъг и 63 км широк, а целият полет и отнема 2 часа в лоши метеорологични условия.

 

Бях изправена пред много предизвикателства. Няма да лъжа. Аз съм пилот любител, нова съм в летенето, но взех един от известните портрети на нейно величество - този, който е на марката, и го поставих в софтуер, който е инструмент, използван от пилотите за навигация.

Амал Ларлид

На фона на вятър със скорост 30 възела, предизвикателство се оказва изпълнението на детайлите в короната от емблематичния портрет на Кралицата.

 

В короната има кръст и диамант - това беше най-трудната част. Беше много трудно и заради вятъра, трябваше да бъда много прецизна. Трябваше да съм още по-съсредоточена. Когато се приземих, всички казваха "О, това беше невероятно", защото хората на земята го наблюдаваха на радара за полети и ме следяха, за да видят как напредвам. И те казаха, че е невероятно. А аз си мислех, че просто са мили с мен.

Амал Ларлид

А след това получава изненадващо обаждане от flight tracker.

 

Kазаха, че това е една от най-добрите комбинации, които са виждали някога в небето. Което беше голямо свидетелство. И - “поздравления, вие държите рекорда за най-голям портрет на нейно покойно величество”.

Амал Ларлид

Зад цялото това творчество във въздуха има благородна цел. Амал набира парични средства в подкрепа на британски хосписи - местата, където болните хора прекарват последните си моменти живот.

 

Това е кауза, която е много близка до сърцето ми, защото аз самата загубих и двамата си родители, когато бях дете. Нямах достъп до консултациите за близки, които хосписите предлагат. Наистина ми се иска да помагам на другите да имат достъп, така че това е много значим полет за мен. Живея в Обединеното кралство от 10 години. Родом съм от Мароко, там съм родена и израснала. Откакто се преместих в Обединеното кралство преди 10 години, видях, че кралицата действително представлява ценности, скъпи на сърцето ми. Тя е символ на единството във време на разделение, на самоотверженост, достойнство, служба и съм свидетел на много политически промени и семейни проблеми, с които тя трябваше да се справи.

Амал Ларлид

За Euronews Bulgaria Юлиян Стоянов.