Добро Утро, Европа

Заради войната: Журналисти местят работата си извън Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Руски журналисти местят работата си извън Русия заради опасенията, че могат да влязат в затвора, ако наричат "война" действията на собствената си страна в Украйна. Около 300 руски опозиционни журналисти са се преместили в Латвия от февруари насам.

От началото на войната в Украйна десетки руски журналисти се борят да предоставят информация на хората, които търсят алтернатива на държавните медии. Някои издания се преместиха в съседни страни като Латвия в търсене на начини да продължат работата си, която от Москва опитват да блокират.

 

Не можеш да си журналист, ако правителството ти казва да се преструваш, че няма война. Не можем да сме журналисти в такава обстановка. Мисля, че единственият начин журналистиката да продължи да съществува е чрез независимите медии, които работят зад граница и имат репортери в сянка, които обаче работят в много рискована среда.

Кирил Мартинов, главен редактор на „Новая газета“ за Европа

В Русия независимите журналисти могат да получат до 15 години затвор за това, че наричат „война“ действията на страната си в Украйна.

 

Мисля, че тези хора от руските държавни канали са военнопрестъпници, защото и те водят тази война, и те насърчават хората да са част от тази война. Насърчават ги да мразят. Насърчават ги да убиват и да бъдат доброволци в Украйна, където да бъдат убити от украински военни. Мисля, че тези хора трябва да бъдат съдени за това.

Тихон Дзядко, главен редактор на „Дожд“

Около 300 руски опозиционни журналисти са се преместили в Латвия от началото на войната досега. Освен това от Рига забраниха всички базирани в Русия телевизионни канали и ги описват като разпространители на пропаганда, които подстрекават към война и заплашват националната сигурност.