Политика

Слави Трифонов: Ние свалихме Бойко Борисов

От Euronews България Euronews България
Slavi Снимка: 7/8 TV

Заслуга за свалянето на Бойко Борисов от власт си приписа Слави Трифонов. Лидерът на „Има такъв народ“ се появи отново в ефира на своята телевизия със сериал на име „Нещо лично“, в който изглежда възнамерява да разказва епизоди от кухнята на краткото си участие във властта.

Някак отиде на заден план, че всъщност ние свалихме Бойко Борисов. След 10 години. И това е факт“, казва Трифонов на Тошко Йорданов, който е в ролята на интервюиращ.

„Има такъв народ“ беше втора политическа сила на редовните парламентарни избори през април и първа на следващите през лятото. И в двата случая отказа да състави правителство. След третия вот през ноември се включи в четворната коалиция на „Продължаваме промяната“, в чието сваляне активно участва заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Обаче сега, на последните избори, той (Борисов – бел. ред.) пак спечели. Суверенът така е решил“, разсъждава Трифонов. Но Йорданов го контрира: „Само че не може да управлява. Няма тая тотална власт, няма тоя страх, няма я тази ужасяваща корупция“.

Да, това е вярно. Той се връща, но като го гледам как се държи като котарака Леополд, тип: „Ребята, давайте жить дружно“... Така е щастлив, че отново е бог и може да се обяснява на всички, виж колко стана мил“, съгласява се Слави Трифонов и препраща разговора към ареста на Бойко Борисов от март месец: „Какво значение има, че са го арестували тия двамата (вероятно Кирил Петков и Асен Василев – бел. ред.)“.  

„Я разкажи за тоя арест“, подканя го Тошко Йорданов.

И Трифонов разказва как вечерта на 17 март отишъл да вечеря сам в ресторант, който редовно посещава, тъй като „ми е самотно да си готвя вкъщи и ме дразни да мия чиниите“.

Около ресторанта видял много полиция и тогава разбрал, че наблизо живее бившият финансов министър Владислав Горанов, който предстои да бъде арестуван. От своите сътрудници Трифонов научил, че това вече се е случило и с Бойко Борисов. Следва известна загуба на логиката в разказа, защото лидерът на ИТН първо казва, че е излязъл без телефон, за да вечеря на спокойствие и да общува с компанията си. Но в същото време видял, че има съобщение от Кирил Петков.

Арестувах – в първо лице. Аз. Арестувах Бойко Борисов, Влади Горанов, Менда Стоянова... мисля, че тия бяха. А, и тази, която му беше... Севда... Шишманова ли беше? Арнаудова! Шишманова беше от телевизията, дано да не я арестуват нея, познаваме се“, обяснява Трифонов за съобщението от бившия министър-председател.

Останалото Трифонов проследил по телевизията „като хората“. Следва кратко възмущение защо нито той, нито Тошко Йорданов в качеството му на председател на парламентарна група – част от коалицията, не са били информирани предварително за задържането на Борисов.

Това засягаше толкова важен казус, който можеше да се отрази върху всички коалиционни партньори, аз го разбрах от SMS, получен от Кирил Петков. И мисля, че същото важи и за останалите партньори. Всъщност може те да са знаели“, обобщава Трифонов.

Не са“, подкрепя го Тошко Йорданов.

Възмущението се прехвърля и върху нежеланието на „Продължаваме промяната“ да разпределят заместник-министерските места в силовите министерства между всички партии от управляващата коалиция.

Добре, ето, ти си ги питал. Аз единственият случай, в който повдигнах този въпрос, е при последния ми разговор с Кирил Петков. Той беше за избора на шеф на БНБ. Те си бяха направили среща, на мен ми се обади Кирил Петков и ме включи на спикър. Доколкото знам, защото не ги виждах, на срещата са били Корнелия Нинова и Христо Иванов. И аз казах – преди да коментираме БНБ, искам да ви попитам нещо“, и тук разказът на Трифонов завършва и се появява анонс „Следва продължение“.

"Има такъв народ" не успя да влезе в парламента след последните избори. Малко след загубата им във фейсбук статук Трифонов обяви, че "Всичко тепърва предстои".