Euronews Primetime

Доц. Пламен Ралчев: Войната излиза извън контрол

От Euronews България Euronews България

Новините безспорно са много тревожни. Ставаме свидетели на едно развитие на събитията, което аз отдавна прогнозирах. Никой очевидно не планира края на този конфликт. И двете страни са насочени към максимално изтощаване на противника. Тук остава отворен въпросът до какви средства ще прибегнат. Вече няма задръжки и по отношение на цивилни жертви и атаки срещу граждански обекти, което вкарва конфликтът в един много грозен сценарий, където войната се води навсякъде и с всички възможни средства. 

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime доц. Пламен Ралчев експерт по международни отношения и ръководител на катедра в УНСС.

“Превръщането на невоенните обекти в основни цели на противника ще задълбочи конфликта и каквото и да се случи по-нататък, не виждам на какви основи ще бъде изграден мир между тези две страни”, подчерта доц. Ралчев.

Няма никакво поле за маневриране от гледна точка на преговори, посредничество... нещата излизат извън контрол. Моментът за интервенция на посредник беше изпусната отдавна. Турция се опита да изиграе такава роля, но тя е ангажиран участник по един или друг начин – снабдяваше Украйна, но има и специални търговски интереси и сделки са Русия.

Според експерта по международни отношение реално няма сила, която да посредничи в този конфликт. “Единственото, което остава, е двете страни да се унищожат”, добави доц. Ралчев. 

Той е много скептичен към информацията за намеса на България във взрива на Кримския мост.

“Подобни хибридни манипулации сме виждали отдавна. Ако това е било частно превозно средство, българската държава по никакъв начин не би могла да бъде държана отговорна за това”, посочи доц. Ралчев. 

По неговите войната от руска страна ще продължи, докато Путин е президент на Русия. 

“Ако в Русия не се случат събития, които да доведат до политическа промяна, аз не очаквам тази война да стигне до своя край. Тук прогнозите са пряко свързани със случващото се в Русия близките месеци и години. Очевидно там има процеси, които осе държат под похлупак. Контролират се от репресивните органи, докога и как това може да продължи не знаем и не можем да го прогнозираме”, отбеляза доцентът.

Той коментира още, че при такъв тип режими като в Русия въпросът с политическо наследство не е много ясен.

Все пак има индикации, че в руското ръководство и елит има известно разединение и различни възгледи за причините, хода и прогнозите за развоя на войната по-нататък. Да се надяваме, че някаква частица здрав разум може да надделее и вътрешнополитически в Русия нещата да се урегулират по начин, който естествено да доведе до края на тази война.

Доц. Ралчев отбеляза, че Китай и Индия не са подкрепили Русия и не желаят да се ангажират с посредничество или да някакъв друг опит за търсене на изход от конфликта. 

Според геополитическия анализатор настоящата ситуация отслабва Русия на много фронтове и Китай ще се възползва от това.

“Най-тревожното е, че няма реален фактор, който да изиграе ролята на посредник в този конфликт между Русия и Украйна. Това означава, че войната ще продължава много дълго, ще обхваща нови територии най-вероятно и ще ангажира големи части от цивилното население, а жертвите ще бъдат огромни”, подчерта доц. Ралчев. 

Той предупреди, че светът е изправен в ситуация на ръба на ядрен конфликт.

“Тази война се превърна в едно глобално шоу, но вече са замесени различни стейкхолдери. Общественото мнение е също много важен фактор, който оказва въздействие и натиск върху политиците и вземащите решения в различни страни. Обществата са много по-информирани. Светът е много по-сложен и труден за прогнозиране сега”, добави доц. Ралчев. 

Вижте целия разговор във видеото.