Свят

Експлозии в центъра на Киев, 8 убити и 24 ранени (обновена)

От Euronews България Euronews България

Две експлозии разтърсиха Киев рано в понеделник след месеци на относително спокойствие в украинската столица.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за взривове в район "Шевченко" - голям район в центъра на Киев, който включва историческия стар град, както и няколко правителствени учреждения.

В Шевченковския район на Киев 8 души загинаха в резултат на ракетна атака в понеделник, а още 24 цивилни бяха ранени, каза Ростислав Смирнов, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна към 10 часа.

Леся Василенко, член на украинския парламент, публикува в Twitter снимка, на която се вижда, че поне една експлозия е избухнала в близост до основната сграда на Киевския национален университет в центъра на Киев.

В момента спасителите работят на различни места, каза говорителят на Службата за извънредни ситуации в Киев Светлана Водолага.

Експлозиите са били чути от журналисти на АП и изглежда са в резултат на ракетни удари. Също в понеделник сутринта журналисти на Асошиейтед прес съобщиха, че са чули експлозии в центъра на град Днепър.

Неотдавнашните боеве се съсредоточиха върху регионите на север от Крим, включително Запорожие, където през нощта срещу събота бяха изстреляни шест ракети от окупираните от Русия райони на Запорожка област.

В неделя руският президент Владимир Путин нарече нападението, което повреди огромния мост, свързващ Русия с анексираната от нея територия Крим, "терористичен акт", ръководен от украинските специални служби.