Европа

Британското разузнаване: Взривът на Кримския мост ще засегне силно президента Путин

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Британското разузнаване съобщи, че инцидентът с взрива на Кримския мост ще засегне силно президента Владимир Путин. Той е символ на анексията на Крим от Москва и е ключов път за доставки за руските сили, сражаващи се в Южна Украйна. До момента никой не е поел отговорност за атаката. Междувременно собственикът на камиона обясни във видео, че няма нищо общо с инцидента.

Експлозията на Кримския мост ще се отрази на тиловата поддръжка за руските сили в Южна Украйна. Това обяви в "Туитър" британското военно разузнаване, цитирано от украинската агенция Укринформ.
Тъй като 2 от четирите пътни ленти са срутени на няколко места в протежение на около 250 метра, пропускателната способност на невредимите две други платна ще бъде значително занижена, са казва в съобщението.

 

Всички бяхме изпратени през обходен маршрут. Ние закъсахме там още в началото в огромно задръстване. Хората просто не издържаха, обръщаха колите и тръгваха, но ние стояхме до последно. Трябва да отидем до Симферопол.

Руска гражданка

Не е известна степента на повредите по железопътното трасе, но всяко сериозно нарушаване на неговата пропускателна способност би оказало голямо влияние на и без това големите трудности за Русия да поддържа своите сили в Южна Украйна, казва британското разузнаване. То подчертава, че инцидентът ще засегне силно президента Владимир Путин, защото стана едва няколко часа след юбилея му, когато навърши 70 години на 7 октомври. Още повече, че именно той е инициатор за създаването на моста, построен от неговия приятел от детинство Аркадий Ротенберг и превърнал се в символ на анексирането на Крим. През последните месеци Виктор Золотов, бивш телохранител на Путин и настоящ командир на Националната гвардия, публично уверяваше, че мостът е добре охраняван.

Междувременно "собственикът на взривения камион" на Кримския мост публикува видео. Според руските власти експлозията е предизвикана от взрив на камион. Издирваше се кой е неговият собственик, като часове след взрива се разбра, че превозното средство е регистрирано в Краснодарския район.

 

Аз, Самир Юсубов, нямам нищо общо със случилото се на Кримския мост.

Това казва младият мъж във видеообръщението. Машината е била регистрирана на негово име, но е шофирал 51-годишният му братовчед, който се е занимавал с превози. Самият Юсубов вече е в чужбина.
Руснаците могат да го възстановят, но не могат да го защитят, докато губят войната, каза политическият анализатор Джеймс Никси от британския мозъчен тръст „Чатъм хаус“.

Русия завзе Крим от Украйна през 2014 г. и 19-километровият Кримски мост, свързващ региона с транспортната ѝ мрежа, беше открит с големи фанфари четири години по-късно лично от президента Владимир Путин. Той е сред най-амбициозните инженерни проекти в историята на Русия и е най-дългият мост в Европа. 

Киев настоява руските сили да напуснат черноморския полуостров, както и украинската територия, която завзеха при инвазията, започната от Путин през февруари.