Европа

Путин заплаши Киев с „остра реакция“ заради моста

От Euronews България Euronews България
Russia Putin 22283388102636 Владимир Путин. Снимка: АР

Русия ще реагира остро, ако украинските власти продължат да организират терористични нападения, заяви Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност.

Руският президент заяви, че властта в Киев е отговорна за експлозията на Кримския мост, предаде РИА.

 

Данните от съдебномедицинската експертиза и други експертизи, както и оперативната информация показват, че експлозията на 8 октомври е терористичен акт, насочен към унищожаване на гражданската критична инфраструктура на Русия. Също така е ясно, че поръчителите, организаторите и извършителите на терористичния акт са украинските специални служби.

Владимир Путин, президент на Русия

Той обвини Украйна и в актове на ядрен тероризъм – обстрел на Запорожката атомна електроцентрала и опити за саботаж на Курската атомна електроцентрала.

Киев и Москва са в постоянен режим на взаимни обвинения за въпросните нападения. Вчера по данни на украинските власти именно Русия е нанесла ракетни удари срещу град Запорожие, при който са били убити 17 души. Международната агенция за атомна енергия поднови призивите си за защитна зона около Запорожката електроцентрала, която изгуби последния си външен източник на енергия в резултат на артилерийски огън и разчита на аварийни генератори.