Европа

Шведска евродепутатка пред Euronews Bulgaria: Русия от години заплашва Швеция

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер
ГЕОРГИ Стоп кадър от студиото на Euronews Bulgaria

Карин Карлсбро е евродепутат от групата „Поднови Европа“. В интервю за Euronews Bulgaria, тя обсъжда причините за кандидатстването на Швеция в НАТО с Георги Карамфилов:

Г-жо Карлсбро, нека започнем с най-важното. Можете ли да ни дадете кратко обяснение на причините, поради които Швеция реши да стане държава-членка на НАТО?

Ние се оказахме в една изцяло нова ситуация откакто Русия нападна Украйна. Решението ни да станем член на НАТО ще има благоприятен ефект за нашата собствена сигурност. Бих казала и че Швеция в НАТО ще бъде изключително полезно подсигуряване на стабилността в Балтийския регион, както и за цяла Европа в тази наистина опасна ситуация.

Вие казахте сигурност, но в същото време руският външен министър Сергей Лавров заговори за „последствия“ ако Швеция и Финландия станат членове на НАТО. Според вас, какви биха могли да бъдат тези последствия и има ли Швеция някакъв специален план в случай на спешна ситуация. Както знаем действията на Кремъл са изключително непредсказуеми?

Бих казала, че нашето послание е кристално ясно. Нашето решение по какъв начин да организираме сигурността си, това е решение изцяло на Швеция. Нещата стоят по абсолютно същия начин с Финландия, както и с всяка друга държава. Включително и за Украйна. Но за съжаление Русия е показала, че по никакъв начин не признава суверенитета на другите държави и правото им да вземат независими решения. За това мисля, че ние трябва да покажем силна позиция и по този начин да демонстрираме, че нашите избори изобщо не са работа на Путин или на Русия. По никакъв начин.

Чувствате ли се сигурни в собствените сили за национална сигурност, в собствената си армия или разчитате повече на Член 5-ти от договора на НАТО?

Швеция и в момента тясно си сътрудничи с НАТО и разбира се, от много дълго време имаме и сериозно сътрудничество с Финландия, както и с Норвегия в контекста на чисто скандинавските взаимоотношения. Но всичко това не може да се равнява със самото членство в НАТО. Единствено чрез Член 5-ти можем да разчитаме на тази солидарност в случай, че нещо лошо се случи. Мисля, че примерът с Украйна доказва това нагледно, за огромно съжаление. Доста е очевидно, че демокрациите трябва да се подкрепят и да бъдат заедно и трябва да бъдем солидарни един с друг, да показваме подкрепа. Фокусът на темата в Швеция в момента изцяло е насочен към това, че подобно действие ще бъде от полза за страната, ще бъде полезно за нас самите в тези наистина смутни времена. И според мен този въпрос може да се разгледа и в по-мащабен, по-европейски контекст, защото само когато се поддържаме и работим заедно, създаваме една мрежа за сигурност, която в действителност работи. Бих искала да добавя и че по мое мнение, Швеция може да помогне на НАТО да стане един по-силен съюз, страната ни не е просто консуматор на сигурност, ние също. допринасяме към общата сигурност на Алианса. Ние имаме знания и опит, който могат да направят съюза по-силен.

Очаквате ли някаква реакция от Владимир Путин? Защото ако Швеция и Финландия станат членове на НАТО, това означава, че НАТО директно ще се допре до границата на Русия, а както знаем, това беше използвано като аргумент за инвазията в Украйна?

Ние получаваме заплахи от Русия, под всякаква форма, от много години. Дори и в писмен вид. Още преди няколко месеца ни стана напълно ясно, че според Москва, ние не трябва да ставаме членове на НАТО. Да не говорим, че многократно сме виждали как руски бойни самолети навлизат нерегламентирано в нашето въздушно пространство. Но честно казано, бих казала, че правейки всичко това, Русия си губи времето. Нас не ни е страх, ние няма да си променим решението по никакъв начин само заради заплахите на Москва. Това поведение е напълно неприемливо. Това, което Москва причини на Украйна, тази война срещу Украйна, показа, че Европа и целият свят са обединени срещу подобен тип агресия. Всички демокрации в Европа, всички държави имато правото на своята териториална цялост, техния политически суверенитет и правото да решават тяхното бъдеще.

Много е интересно, че членството в НАТО намира огромна подкрепа сред шведското общество. Каква според Вас е причината за това? Войната в Украйна ли е основната причина или това е било повратната точка – последната нужна причина, за да си каже шведското общество – окей, време е да го направим.

Войната в Украйна, разбира се, промени ситуацията драстично, но също така трябва да си признаем, че сме били пълни наивници много дълго време, защото това изобщо не е първата проява на агресия от страна на Владимир Путин. Станахме свидетели на войната в Грузия, на тази в източна в Украйна – от много време е ясно в каква посока е тръгнала Русия. Но тази инвазия, тази война, тя шокира света и за нас беше като шамар с мокър парцал. Сега вече виждаме, че заплахите могат да се превърнат и в реалност. Поради тази причина ние искаме да бъде заедно с нашите партньори, с които си сътрудничим от много време. Швеция никога преди не е била член на НАТО, но от много години ние си сътрудничим тясно с държавите-членки на Алианса. Нашите войници са се обучавали заедно. За нас това просто е следващата стъпка. Въпреки очевидната логика обаче това е огромна стъпка за Швеция. Моята партия, Либералната партия, е в подкрепа на членство в НАТО още от 1999 година. И поради тази причина смятам, че това изобщо не е трудно решение, а напротив – едно много добро и важно решение. Но за другите партии това е драматичен и исторически момент. Но въпреки това имаме огромно мнозинство в Парламента. И това мнозинство най-вече се дължи на обществената подкрепа, имайки предвид последните социологически проучвания. Именно заради всичко това, аз съм категорична, че това е правилното решение за нас.

Някой хора говорят за историческото нарушаване на неутралитета на Швеция. Но какво според Вас е определението за неутралитет? Дали говорим за липсата на мнение по такъв глобален проблем или да не позволяваш на чужда държава да позиционира свои военни сили, на твоята територия, респективно в случая на територията на Швеция?

Първо искам да кажа, че Швеция беше неутрална държава до момента, в който станахме член на Европейския съюз. От тогава нататък вече не можем да говорим за неутралитет. Истината е, че можем да седим и да обсъждаме неутралитета много дълго време, но това не би имало никакъв смисъл. Едни хора твърдят, че този наш неутралитет ни е бил полезен през годините, а други хора, в това число и аз, смятат, че е една наистина сложна част от нашата история. А ние дори не можем да кажем, че не сме имали никакво участие във Втората световна война. Ние сме позволили на германските войници да пътуват по нашите железопътни линии, за да отидат и да окупират нашия съсед Норвегия. По какъв начин това е неутрално? Освен това ние не сме имали позиция в много различни случаи – ние сме една от първите държави, които признават съветската окупация на балтийските републики – Литва, Латвия и Естония. Много време бяхме неутрални към агресорите като Нацистка Германия, както и Съветския съюз. И поради тази причина аз се надявам, че решението да станем членове на НАТО ще стартира дебат в обществото за нашата история, за нашата роля в историческите събития. За мен нещата са ясни – не можеш да бъдеш неутрален, когато една диктатура напада демокрацията. Просто не можеш. Но ние не сме били част от нито един такъв съюз и сега това ще се промени. И ще стане ясно, че ние сме били истински и лоялни партньори на НАТО от много дълго време.

И един последен въпрос, моля Ви за бърз отговор. Има ли разделение в шведското общество по този въпрос, за което ние не знаем или хората са напълно обединени?

Обществената подкрепа за членството в НАТО наистина нараства драстично. И ще стане дори по-голяма ако Финландия стане член на Алианса. И сега вземаме това решение заедно с нашия съсед – текат два много близки паралелни процеси в нашите правителства. И бих казала, че има стабилно мнозинство сред обществото, което расте. И заради това моето мнение е, че това решение има силна основа.