Европа

Протест в Босна и Херцеговина обяви изборите за фалшифицирани

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Хиляди в Босна и Херцеговина излязоха да протестират за втори път в рамките на една седмица, твърдейки, че проруски лидер на босненските сърби е фалшифицирал вота на изборите, които се проведоха по-рано този месец.

Опозиционните партии в Република Сръбска, една от двете полуавтономни части на страната, населена предимно с босненски сърби, казват, че подкрепеният от тях кандидат Йелена Тривич е победила националистическия лидер Милорад Додик на изборите на 2 октомври. Настояват за повторно преброяване на гласовете за президент на фона на съобщенията за десетки изборни нередности.

 

Настояваме съдебните институции да проведат разследване и да бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу всички лица, които са участвали в организирани изборни кражби, за които се вече са предоставени доказателства.

Йелена Тривич, Партия на демократичния напредък

Тривич добави, че “крадците са променили изборната воля на народа.“

Додик, който е най-влиятелният политик в полуавтономния регион на босненските сърби, отрече обвиненията за изборни измами. Той управлява – на практика без политическа конкуренция – години наред, въпреки че беше санкциониран от Запада заради застъпничеството за отделянето на република Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

Окончателните резултати от вота на 2 октомври в Босна и Херцеговина все още не са обявени. Страната има сложна избирателна система - избира се кой босненeц, сърбин и хърватин да застане начело на колективно тричленно президентство, което се оглавява на ротационен принцип от един от представителите на трите общности.