Свят

САЩ: Москва използва храната като оръжие

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Antony Blinken Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ Снимка: АП

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия, че използва храната като оръжие в Украйна. Москва държи като "заложници" доставките на храни не само за милиони украинци, но и за милиони хора по света, които разчитат на украинския износ, добави той. ООН призова националните лидери да помогнат за отваряне на украинските пристанища и увеличаване на производството на храни.

Русия даде ясно да се разбере, че черноморските пристанища ще останат блокирани, ако санкциите срещу страната заради войната в Украйна не бъдат отменени. Това е невъзможно според санкциониращите страни.

Въпреки това, престрелките между Русия и съюзниците на Украйна оставят тонове зърно да гният в тези пристанища, което може да доведе до глад в четирите краища на света. В 43 държави вече са застрашени от глад.

 

Цифрата на тези, които може да стигнат до гладна смърт е нараснал от 80 на 135 милиона още преди появата на Ковид. Заради пандемията, изложените на риск от гладна смърт се увеличиха от 135 до 276 милиона души. Заради кризата в Украйна обаче броят им ще нарасне до поне 323 милиона. Наистина, ако не отворим тези пристанища в Одеска област, това ще бъде обявяване на война на глобалната продоволствена сигурност. Тя ще доведе до глад, дестабилизация и масова миграция по света.

Дейвид Бийзли, изпълнителен директор на Световната продоволствена програма на ООН

Санкциите срещу Москва пречат на свободната търговия и могат да доведат до продоволствена криза, така че трябва да се обмисли възможността за отмяната им, за да се реши проблемът, настоява Русия. САЩ обвиняват Москва, че използва глада като оръжие.

 

Решението за превръщането на храната в оръжие е на Москва и само на Москва. Ако не вярвате на думите ми, чуйте Димитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, бивш руски президент. Наскоро той заяви, че руските селскостопански продукти са, цитирам: "нейното тихо оръжие".

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Войната в Украйна доведе до поскъпване в световен мащаб на зърнени култури, олио, горива и торове. На Русия и Украйна се пада общо почти една трета от световните доставки на пшеница. Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично олио.