Политика

Политолози: Шансът за правителство е много малък

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Съставянето на правителство в 48-то Народно събрание ще е мисия невъзможна. Няколкото възможности започнаха да отпадат още преди да е конструирано Народното събрание.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Светлин Тачев.

Идеята да се ходи на нови избори хич не е интелигентна и не е особено популярна, пък допълни колегата му Юлий Павлов. Над 70% от избирателите искат да се състави правителство, макар и с цената на големи компромиси. Фактът, че определени политически партии не се съобразяват с волята на голямото мнозинство от народа е озадачаващ.

Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ имаха 54% и 134 депутати след изборите през ноември, а сега имат 37% и 98 депутати. Тенденцията е ясна, след зимата тези партии могат само да се надяват да не смъкнат още прцента си, не и да го качат. Какъв е смисълът президентът Радев да управлява още 4 месеца и тогава да се направи това, което може да се направи още сега, запита Павлов.

Редно е да се състави кабинет, макар и с къс мандат, който да прекара страната през зимата. Преговорният екип от Плевнелиев и Паси е хитър ход на Борисов, с който да излезе от ситуацията, без той да е виновен, че не се е съставил кабинет, макар да е наясно, че това няма да помогне. Който провали възможността за съставяне на кабинет може да носи някаква отговорност, каза Тачев. Според него възможен вариант е да се търси програмно правителство.

Павлов смята, че това е невъзможно да се случи с мандатите на първите две партии.

Вижте цялото интервю във видеото.