Общество

Христо Даскалов: На „Капитан Андреево“ ги интересуват само парите

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

„Ценното за тези хора, които се намираха и се намират там, са преди всичко парите. Тях не ги интересува това, че нашата страна не е в Шенгенското пространство – тях ги интересуват парите, парите, и само парите.“ Така бившият директор на БАБХ Христо Даскалов коментира в ефира на Euronews Bulgaria казуса „Капитан Андреево“.

„Ние имахме договорка още на 2-и август, с най-важните фактори в нашата държава – че ние продължаваме битката за „Капитан Андреево“ до нейното успешно приключване. Докато аз отсъствах, моят приемник трябваше да продължи тази битка. А той започна да се занимава с различни други неща“, каза още бившият директор.

Относно решението на ВАС, че отстраняването на „Евролаб 2011“ е неправомерно, той уточни, че в Закона за държавната собственост „има една малка вратичка, през която явно много хора са се промъкнали“. Ние имаме правото да отдаваме под наем, без да се променя предназначението. Предният договор се е възползвал от тази малка вратичка, твърди Даскалов.

 

Едно от нещата моята смяна да бъде толкова екстрена, е защото аз си позволих да внеса исковата молба в съда, за да бъде обявен този договор за нищожен, поради много пороци в него.

„Ние имахме мисия от ЕС, след като гръмна този скандал. Сега вече получихме един проектодоклад, където са потвърдени много от тези слабости, които много години назад са били констатирани и никога България не ги е изчистила тези недостатъци“, така бившият директор на БАБХ отговори на въпроса дали казусът „капитан Андрееево“ ще попречи на влизането ни в Шенген.

Цялото интервю можете да гледате във видеото.

Вижте също и обобщение по темата от Георги Карамфилов: