Европа

Запорожката АЕЦ е украинска, заяви генералният директор на МААЕ

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

225 дни война в Украйна. Киев и Москва продължават с взаимните обвинения за нанесени удари. В украинската столица генералният директор на Международната агенция за атомна енергия обяви, че Запорожката АЕЦ остава украинска, след като по-рано Владимир Путин издаде указ за национализация на централата.

Продължават боевете в анексираните от Русия украински територии. От Киев заявиха, че за първи път Москва е използвала ирански дронове за атаки в Запорожка област, при които има повредена инфраструктура. Междувременно броят на загиналите след ракетните обстрели в град Запорожие тази седмица достигна над 10 души

От Русия обвиниха украинците, че нанасят удари около град Енергодар, който се намира близо до Запорожката АЕЦ. А централата продължава да бъде украинска, обяви от Киев генералният директор на Международната агенция за атомна енергия, Рафаел Гроси. По-рано руският президент Владимир Путин издаде указ за национализация на атомната електроцентрала, която е в анексираната от Русия Запорожка област

 

Агенцията за атомна енергия няма да напуска, оставаме в Запорожие, работим и в този момент. На ротационен принцип сме, така че настоящият екип в централата ще бъде заместен с нов.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Украинските сили са върнали под свой контрол над 500 кв. км територия в Херсонска област от събота насам, обяви президентът Володимир Зеленски.От Москва съобщиха за жертви при украинска атака срещу автобус в Херсонска област и заявиха, че са отблъснали украинските сили в северната част на Херсон, както и че са превзели селище в района на Донецк.

А от Украйна на свой ред обявиха, че в Одеска област са осуетили руска атака с дронове, както и че за ден Русия е предприела 15 въздушни атаки.

В свое видеообръщение към събралите се в Прага лидери за срещата на Европейската политическа общност Зеленски каза, че руската агресия срещу страната му трябва да бъде отблъсната, "за да не стигнат руските танкове до Варшава или отново до Прага".

Междувременно депутатите в Европейския парламент приеха резолюция, в която призовават за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна, както и за строги санкции в отговор на анексирането на украински територии от Русия.

Тази седмица в сила влезе и осмият пакет от санкции срещу Москва заради водената от нея война, който включва таван върху цената на руския нефт.