Култура

"Фантастична антиутопия": Тео Ушев с премиера на първия си игрален филм "φ1.618"

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

 „φ1.618“ е златното сечение или „божествената пропорция“, която е известна още на Леонардо да Винчи, на египтяните. Това е пропорцията, по която е конструирано почти всичко в природата, включително и човекът. Абсолютно всичко, което ни заобикаля е подчинено на този природен закон. Това е фантастичен филм, една брутална приказка за деца от 9 до 99-годишна възраст.

Така обясни Тео Ушев в студиото на „Добро утро, Европа“ името на първия си пълнометражен филм „φ1.618“.

„Всички ще разберат филма, защото така сме го конструирали. Дори от образователна гледна точка би било много полезен за хората“, добави световнопризнатият аниматор и графичен дизайнер.

По думите му абсолютно всичко във филма е подчинено на „затното сечение“, дори размерът на екрана. Тео Ушев коментира, че за съжаление в нашето ежедневие има по-скоро тенденция към унищожаване на хармонията, отколкото към нейното поддържане.

От политическия живот до най-дребните човешки взаимоотношения, като че ли лошотията и злобата е взела връх. Дали отгоре надолу тръгва или отдолу към горе, не знам. Контракултурата става култура в България и обратното.

Тео Ушев, аниматор и графичен дизайнер

Според Ушев това явление не е изкоренимо, но е преодолимо чрез просвещение и образоване.

„Нарцисизмът и егоизмът в политически кръгове е взел превес до такава степен, че не допускат хората, които наистина могат да изведат други хора на преден план. Те се появяват в периферията на партиите, свършат работа на лидерите и биват изхвърляни“, отбеляза аниматорът.

В българския политически живот си вирей някакъв едноличен тоталитаризъм във всяка организация, която ако те бъдат на власт започва да се пренася и върху управлението на държавата.

Тео Ушев, аниматор и графичен дизайнер

Бързахме да направим филма, защото гледайки тенденциите, по които България върви към някакъв фашизоиден тоталитаризъм, се страхувахме, че антиутопията във филма ще стане много бързо социалистически реализъм. С много бързи крачки България се движи към света, който ние сме обрисували в нашия филм“, посочи Ушев.

Аз не разбирам от политика, но мога да дам пример от нашия филм. Когато правихме филма, в екипа имаше страхотни егоцентрици – хора, с които може да се каже, че е трудно да се работи. Един от законите, който спазвахме беше, че всичко беше подчинено на разбирателството в името на това да направим филма. Това е всъщност ролята на един режисьор – всички в екипа да се разбират помежду си. Това, което гледам в момента в България, не прилича на добър филм“, отбеляза той.

Премиерата на филма ще се състои в събота, на 8 октомври, на международния кино и литературен фестивал „Синелибри“.

А защо Сашка Васева участва във филма – зрителите ще разберат, когато изгледат лентата.

Тео Ушев подготвя още два пълнометражни филма, единият от които се намира в етап на предпродукция, както и още два анимационни.

Целия разговор вижте във видеото.