Култура

Филмът „Ф1.618“ открива „Cinelibri”: 62 филмови заглавия ще види публиката от 8 до 30 октомври

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

С повече филми, тематични гала вечери и откриване за първи път с български филм, ще стартира осмото издание на фестивала за кино и литература „Cinelibri”.

За първи път с български филм ще се открие фестивалът „Cinelibri”. „Ф1.618“ е дългоочакваният игрален филм на Теодор Ушев. Освен на „Cinelibri”, филмът премиерно ще бъде показан и на фестивал в Монреал.

 

Със сигурност това е един различен филм от това, което българите са свикнали да гледат. Не е много често да се прави фантастичен филм. Това е един футуристичен, фантастичен филм, приказка. Също може да се каже, че това е един филм игра, дистопия, филм комикс. Въобще това е филм, предназначен за деца от 9 до 99 г. При всички положения един приятен и лесен за гледане филм.

Теодор Ушев – аниматор и режисьор

Със специално място в програмата е и българското заглавие „Шекспир като улично куче“, под сценарий и режисура на Валери Йорданов.

 

Това е най-дългия проект, с който съм се борил. Повече няма да се боря с такива дълги проекти. 11 години го бутаме този камък и затова ви каня. „Шекспир като улично куче“ може да се каже освен за героите, които се борят със съдбата си, във филма ще го видите, има страхотни млади актьори непознати на никой, има и звезди, историята е много любопитна.

Валери Йорданов – актьор и режисьор

В програмата на фестивала участват 62 филма, четири конкурса и 35 събития. Предвидени са тематични гала вечери, посветени на страните от които са филмите участници, както и специален сегмент, свързан с Холокоста. Фестивалът ще отбележи и 100-годишнината от рождението на режисьора, сценариста и писател Анжел Вагенщайн.

 

Посланието е преоткритото време. Преоткритото време с намигане към Пруст и неговия цикъл „По следите на изгубеното време“. Намирайте време за изкуство. Времето е относително понятие, когато правим хубави неща, когато се докосваме до хубаво изкуство.

Жаклин Вагенщайн – организатор на „Cinelibri“

Това е един фестивал, който заявява желание да не е просто събитие за забава, а да е събитие, което да довежда в София високото изкуство.

Биляна Генова – дирекция „Култура“, Столична община

Фестивалът „Cinelibri” започва на 8-ми октомври, а филмите ще се прожектират на 12 различни места в София до 30-ти октомври.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.