Общество

Вариант 1 се падна на матурата по предмет по избор

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9416860 В МОН се проведе тегленето на изпитния вариант за втората задължителна матура по профилиращ предмет. Снимка: БГНЕС

Днес се провежда вторият задължителен зрелостен изпит по предмет по избор.
По вариант 1 от два възможни ще пишат зрелостниците по профилиращ предмет.
За тези от профилираните гимназии втората матура е по учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Дипломни проекти ще защитават почти 8300 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други  над 12 500 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.
По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и „География и икономика“. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.
От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. На допълнителни матури са пожелали да се явят над 3200 зрелостници.