Свят

Байдън: Светът е изправен пред ядрен Армагедон

От Euronews България Euronews България

Рискът от ядрен "Армагедон" е на най-високото си ниво от десетилетия насам, обяви американският президент Джо Байдън. Според него руският му колега Владимир Путин не се шегува, когато говори за използване на ядрени, биологически или химически оръжия, тъй като в момента силите му в Украйна "не постигат нужните резултати".

По думите на американския президент опасността за ядрен "Армагедон" е най-високата от времето на Карибската криза през 1962 г.

А на този фон, стана ясно, че Полша е поискала от Съединените щати да разположат на нейна територия ядрени оръжия от арсенала на НАТО. Полският президент обяви, че страната му по-скоро ще разчита на програми за споделяне на ядрени оръжия, отколкото на това Варшава да притежава такива еднолично.

В четвъртък в своя реч украинският президент Володимир Зеленски обяви, че НАТО трябва да нанесе удари срещу Русия, за да предотврати използването на ядрено оръжие. Реакцията от Кремъл - изказването на Зеленски е "призив за започването на още една война с непредсказуеми последици". 

По-рано в изявление говорителят на външното министерство на Русия, Мария Захарова, обяви, че ядрена война е недопустима и "не може да има победители".