Политика

Бойко Борисов отново няма да е депутат

От Euronews България Euronews България
Boyko Borissov Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов спази традицията си и се отказа от своето депутатско място. Централната избирателна комисия е одобрила молбата му да не бъде обявяван като избран народен представител, съобщи БНР.

Това е трети парламент, в който лидерът на ГЕРБ влиза, но не участва. Той бе кандидат за депутат от 25-и избирателен район в София, както и от Пловдив. Избран е и на двете места. 

И друго знаково лице, но на "Продължаваме промяната", също се отказва да бъде депутат. Бизнесменът Николай Събев е депозирал такова заявление в ЦИК.

За решението му медии съобщиха още вчера, но информацията не бе официална. Днес от самия Събев дойде и потвърждението.

В отворено писмо той обявява, че никога не е искал да бъде професионален политик.

И сега смятам, че ще съм полезен в подобряването на бизнес средата повече, отколкото бих бил на политическата сцена.

Николай Събев

Бизнесменът добавя, че „остава част от отбора“ и е готов да помага. Той бе един от дарителите на партията.

 

Nikolay Sybev Николай Събев. Снимка: БГНЕС

Николай Събев бе водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Русе, а преди това министър на транспорта в кабинета „Петков“. Във второто си качество бе обявил амбициозни планове за реформа в целия транспортен сектор и в частност Български държавни железници.

Отказът от мястото в парламента не би бил пречка Събев да заеме пост в изпълнителната власт, ако партията му участва във формирането на бъдещ кабинет.

Отново по информация на БНР народни представители не желаят да бъдат още двама кандидати от ГЕРБ - това са Иван Грънчаров и Иван Миховски, които бяха избрани от Ловеч.

До неделя трябва да станат ясни и имената на новите 240 народни представители. Това ще се случи, след като двойните водачи декларират от кой район искат да бъдат избрани и приключат окончателните размествания в листите. След това президентът Румен Радев трябва да свика първото заседание на 48-ото Народно събрание.