Политика

Политолог: ГЕРБ иска да извлече всички дивиденти и да прехвърли негативите на другите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Идеята на ГЕРБ за контактна група за преговори е добра, защото в момента е необходима такава инициатива. Много внимателно трябва да се подхожда към представителите на отделните партии. Политиката е договаряне на различни интереси в рамките на възможното.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът доц. Мария Пиргова.

Бойко Борисов продължава да бъде реалният ръководител на ГЕРБ, но трябва да мине още по-встрани и да покаже, че има ново ръководство с нови идеи, защото той беше най-недиалогичният, а сега изведнъж иска да е глава на преговорен процес. Със заявените фигури на Росен Плевнелиев и Соломон Паси той поставя предварителни условия за приемане на една позиция, която е ясна. Но трябва да се даде възможност и на другите партии да влязат в преговори и да поставят условия.

 

Паси и Плевнелиев не биха направили добър преговорен театър – имат прекалено категорични позиции.

доц. Мария Пиргова

ГЕРБ иска да извлече всички дивиденти от създалата се ситуация и абсолютно всички негативи да сложи на раменете на останалите парламентарни сили, пък смята проф. Анна Кръстева.

 

В тази сложна ситуация сме, защото отново не може да се състави правителство. Такова имаше и то беше свалено. Тези, които го свалиха сега искат да правят ново правителство точно с тези, които свалиха.

проф. Анна Кръстева

Виждаме разлетяване на политическата класа и на гражданството. Българските граждани искат едно и също – управление, политиците да не ни занимават със своите нарциси и избори, а да работят за омекотяване на изключително тежките кризи.

Вижте цялото интервю във видеото.