Общество

Двама служители на МВР са арестувани, помагали на Димитър Любенов след катастрофата

От Euronews България Euronews България

Двама полицаи са арестувани заради това, че са подпомагали Димитър Любенов, който причини тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на нарочена пресконференция и оповести още няколко проверки, завършили с наказания на служители на реда. 

"С встъпването ми в длъжност аз заявих, че ще бъда безкомпромисен във всички случаи, когато полицейски служители извършват неправомерни действия. Не може заради действията на такива хора да пречат в уважението на другите, които рискувайки живота си, опазват живота на българските граждани", заяви Демерджиев, цитиран от БГНЕС.

От думите на служебния министър на МВР става ясно, че прокуратурата работи избирателно.

"На 25 септември беше образувано досъдебно производство срещу Димитър Любенов, който уби френски гражданин и рани друг такъв. Събраните доказателства показаха, че полицейският автомобил и возещите се в него полицаи, са видели катастрофата и не са предприели действия. Те дори са ескортирали Любенов по пътя. Двамата полицаи от 6-то районно бяха отстранени от длъжност, ние поискахме те да бъдат задържани за 24 часа, но прокуратурата не се съгласи", каза Демерджиев и продължи:

"Вторият случай, докладван на 30 септември, полицейски служител е бил подкупен с 50 лв., по случая тече разследване и то от прокуратурата е възложено. По този случай прокуратурата иска да работи, а по първия – не", подчерта той.

"Няма ли други правоохранителни системи, които да се грижат за въвеждането на реда, освен МВР? Какво се случи в Шумен и защо районният прокурор в Шумен е пуснал под домашен арест обвиняемия", попита служебният силов министър.