Политика

Мехмед Юмер, журналист: Лидерите на ДПС имат ясно желание за управление

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Лидерите на ДПС имат ясно желание за управление в парламента.“ Това заяви журналистът Мехмед Юмер в студиото на Euronews Bulgaria. По повод свиването на гласовете на партията той смята, че спад на активността има още след президентските избори през ноември миналата година.

 

През ноември миналата година парламентарните избори бяха заедно с президентските и лидерът на ДПС г-н Карадайъ беше издигнат за кандидат-президент. В Турция беше създадена много комфортна медийна среда за ДПС и техния кандидат. Основното мото беше „турските гласове за турския кандидат“. Много големи медии удариха много силно рамо на лидера на ДПС в кандидат-президентската му кампания. Което отключи инстинктивно спомени в изселническите среди, тласна ги в една по-сантиметнална струна.

„Много се залага на травматичната памет. Има един потенциал, който е на една определена възраст и помни 1984-89 година. Обаче по-младите не са чак толкова мобилизирани и амбицирани, понеже те не познават много политическата ситуация у нас“, посочва още Юмер.

Цялото интервю вижте във видеото.