Култура

Музей в Неапол създаде видеоигра, посветена на Помпей

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Колекция на италиански музей оживя във видеоигра. Геймърите и любителите на историята могат да се отправят на пътуване във времето, на което да научат повече за експонатите в Националния археологически музей на Неапол.

С видеоиграта "Баща и син" всеки може да се върне 2000 години назад в Помпей, 24 часа преди древният римски град да бъде унищожен от изригване на близкия вулкан Везувий. Главният герой в играта търси баща си, който никога преди не е срещал, а пътуването му преминава през различни епохи, докато стигне до съвременния облик на Неапол. За разработката на играта ръководството на музея се свързва с Фабио Виола.

 

Първоначално помислих, че се шегуват, защото дотогава никога не бях работил с културни институции. Това сътрудничество ми се видя подозрително, защото видеоигрите обичайно се възприемат като хоби, а не като нещо развлекателно. Музеите са емблема на сериозното в живота.

Фабио Виола, дизайнер на игри

Видеоиграта вече има над 5 млн. изтегляния онлайн. А тези, които я играят, докато са в музея на Неапол, отключват допълнителни загадки.