Европа

Три поколения на избори в Лондон

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Милиони са българите, които търсят по-добър живот в чужбина. Въпреки огорчението от родната им страна, всеки път тези, които гласуват, отиват до урната с малка надежда - че отново ще се върнат към дома и семейството. Една от най-големите български общности в чужбина е в Обединеното кралство. За предизборните настроения в Лондон разказва Юлиян Стоянов.

Три поколения дами с активна гражданска позиция се готвят за изборите в Лондон. За поредна година София Калайджиева е председател на една от най-големите секции зад граница - тази в Кройдън.

 

Да бъда част от комисията преди всичко е че искам да съм полезна, колкото и банално да звучи и по една или друга причина искам да съм част от обществения живот, макар и зад граница.

София Калайджиева, председател на СИК в Кройдън – Лондон

През 2020 година Великобритания напусна Европейския съюз. След това автоматично влезе законово ограничение за максимум 35 секции за гласуване - в страната, в която живеят близо 200 000 наши сънародници.

 

Наистина възпрепятстваше хората да гласуват - това бяха дългите опашки и дългото чакане. Имаше хора, които чакаха по 12-14 часа, за да дадат своя глас.

София Калайджиева, председател на СИК Кройдън – Лондон

Но за последните избори „2 в 1“ за парламент и президент това ограничение отпада, а желанието за гласуване се вдига.

 

С разкриване на достатъчен брой секции правото на всеки да гласува е максимално защитено. Не смятам, че държавата е направила малко. Това са огромни разходи, които плаща, за да може всеки един от нас зад граница да има достатъчно места, където да отиде, максимално бързо да влезе, да гласува.

София Калайджиева, председател на СИК Кройдън – Лондон

Дъщеря ѝ Белослава също проявява любопитство към организацията.

 

Реших да опитам, защото исках да видя какво представлява. Просто ми е интересно до кога ще продължават тези избори. Дали ще има край? Аз мисля, че няма да има край. - Защо така мислиш? - Защото такава е България, такива са хората и такива ние избираме.

Белослава Тодорова, зам.-председател на СИК в Норбъри-Лондон

Бабата на Белослава - Бойка Калайджиева, вече няколко пъти гласува в Лондон. Макар и придвижването ѝ да е трудно - няма оправдание да не отиде до избирателната секция.

 

Защото после няма на кой да се сърдим, ако не гласуваме. Второ, всеки трябва да прецени накъде иска да върви тази държава - назад или напред?

Бойка Калайджиева, пенсионер

Това не е само наше конституционно право, не е само наше морално право, но е и наш дълг преди всичко да работим за това да имаме стабилно правителство и едно стабилно управление.

София Калайджиева, председател на СИК Кройдън – Лондон

Въпреки това след близо 10 години в чужбина, Бойка Калайджиева не очаква скоро време да посрещне отново децата си в родния им дом.

 

Много неща липсват. Първо, не бих казала на никой, който живее в чужбина в този момент да се върне в България, защото все още корупцията е на толкова високо ниво, че нещата са безсмислени.

Бойка Калайджиева, пенсионер

Но все пак - за това семейство тези избори могат да са малка крачка към завръщането им към родната страна.

 

Трябва да се промени нагласата, толерантността, търпимостта, отношението към труда.

София Калайджиева, председател на СИК Кройдън – Лондон

Да бъдат зачитани повече младите. Аз да се върна в България, бих искала да се промени държавата, корупцията да бъде премахната. Бих желала някой ден да се върна в България.

Белослава Тодорова, зам.-председател на СИК Норбъри-Лондон

А дали този ден ще бъде скоро - според трите дами, които намират гласуването за граждански дълг, дори и в емиграция - отговорът зависи от избора на всеки един от нас.

За Euronews Bulgaria, Юлиян Стоянов