Euronews Уикенд

Избирателната активност в Бургас: 9% гласували до обяд в морския град

От Euronews България Euronews България

До обяд избирателната активност в Бургас беше близо 9%, по-ниска в сравнение с последния вот от миналата година. Най-активни до момента са в община Приморско с малко над 15%, следвани от Царево и Созопол, най-слаба е активността в Айтос. Още от ситуацията в региона - да видим в следващия репортаж.

В региона право на глас имат малко на 360 хиляди души, които ще упражнят вот на общо 611 машини и общо 6 мобилни секции пръснати в Бургас, Поморие, Карнобат и Сунгурларе. Изборният ден тук бе маркиран от катастрофа, която затвори централния път Бургас - Малко Търново още в 6ч сутринта и прати шестима души в болница. Час по-късно пътят бе отворен.

 

Единствената притеснителна секция във връзка с лек автомобилен инцидент в община Малко търново, секцията в китното село Калово отвори с десетина минути по-късно защото единия от членовете не можа да дойде. Вече са в пълен състав и всичко работи. Имахме два сигнала за проблеми с машини. Установихме че машините са в ред и работят. 

Михаил Хаджиянев – председател на РИК-Бургас

А иначе в региона има 21 столетници с право на глас, както и 4 хиляди младежи, които ще упражнят своя вот за първи път в живота си. Сред тях е и Борис, който днес гласува с баща си за първи път.

 

Не съм много добре настроен за бъдещето защото света отива на никъде. В момента в буквален смисъл инфлацията е гигантска, нещата не изглеждат добре но надявам се хората които ще дойдат на власт да се справят с инфлацията, с процентите, с тегленето на кредити и всякакви такива неща. Защото без икономика държавата не може да върви напред.

Борис - гласоподавател за първи път

Той се информира основно от интернет и ютуб нали, и съветва се и с мен, но първо гласуване. В крайна сметка той си избира.

Бисер - баща на Борис

А иначе на 7 места гласуват в урни в болниците, гласуват и в бургаския затвор. В следобедните часове в региона очакват и по-висока избирателна активност.

Гласувах за нещо добро, да има за всичко, за народа преди всичко.
Да стане по-добро, но ще видим. За сега не се сбъдват нещата.

И тази година 26 души ще гласуват в открито море, които са екипажът на фериботът „Дружба”, плаващ към Грузия.

 

В петък капитанът на кораба и членове на екипажа получиха изборните книжа и предполагам сега някъде са в открито море и гласуват. И ще получим протокола сканиран вечерта и ще го прибавим към резултатите.

Михаил Хаджиянев - председател на РИК-Бургас

На територията на 13 общини в най-големият избирателен район гласуването протича спокойно.