Euronews Уикенд

Украинска победа на фронта: Москва призна, че е изтеглила войските си от Лиман в Донецк

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украйна успя да си върне ключовия град Лиман в източната част на страната. След като украинските части бяха обкръжила няколко хиляди руски войници в близост до града, Москва все пак реши да ги изтегли. Над 5 000 руски военни бяха заобиколени в стратегическия град в Донецка област.   

Украйна със стратегическа победа. 

Москва призна, че е изтеглила войските си от Лиман, ключов град в източната част на страната, който се намира в един от четирите украински региона, които Русия анексира. Над 5000 руски военни бяха обкръжени в населеното място в Донецка област. Във връзка със създаването на заплаха от обкръжение, съюзническите войски бяха изтеглени от Лиман към по-благоприятни линии, съобщи руското министерство на отбраната. Освен че се оказаха в капан, руските войски нямаха и достъп до бойно снаражение. Областният управител на съседния регион Луганск, заяви че пред руските военни в Лиман има три варианта - да избягат, да умрат заедно или да се предадат на украинците.

Украинските военнодесантни сили влизат в град Лиман, който е важен железопътен възел в Източна Украйна, който бе под контрола на руските войски, обяви украинското министерство на отбраната,
Русия разигра фарс в Донбас, който искаха да представят като предполагаем референдум. Но сега там има украинско знаме. Тази седмица в Донбас имаше още украински знамена, а след седмица ще има още повече, обеща украинският президент Володимир Зеленски. Украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас.

 

Украинското движение ще продължи. Украинското знаме вече е в Лиман, Донецка област. Там все още се водят бойни действия. Но там няма и следа от какъвто и да е псевдореферендум. Това е логично за Украйна. А за врага ще има все повече и повече такива "грешни стъпки". Между другото, там вече започнаха да се нападат един друг - търсят виновници, обвиняват някои генерали за провалите.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна. Градът беше използван като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

Решението на Москва да изтегли руските войски от ключовия украински град Лиман се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток. Това е нов военен удар за руската армия, която вече претърпя няколко военни провала от началото на септември и от започването на контраофанзивата на Киев в Южна и Източна Украйна.

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че очаква да посети Киев и Москва следващата седмица. Посещението е свързано с продължаващите усилия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна централа. Гроси коментира и задържането на директора на съоръжението Игор Мурашов от страна на руските власти, като го определи като причина за загриженост. Според руската страна Мурашов е бил задържан временно, за да бъде разпитан.