Политика

Държави в метавселената: Ще влезе ли властта във виртуалния свят?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След преброяването на гласовете от изборния ден предстоят и опитите за съставяне на правителство. Днес тези процеси се случват в реалния свят, но е възможно да се преместят и във виртуалния с развитието на метавселената. В дигиталното пространство вече се изграждат посолства и отделни министерства на истински държави. Организират се и граждански протести. Ще продължи ли навлизането на властта във виртуалния свят – поглеждаме в бъдещето в репортажа на Габриела Беличовска.  

Виртуално правителство и министри, с които да можем да се срещнем по всяко време, стига да сложим VR очила.

Това може да стане възможно през следващите десетилетия с развитието на метавселената. Според английския речник на Кеймбридж тя представлява „виртуален свят, в който хората си взаимодействат чрез аватари в триизмерно пространство, което имитира реалността.“

Компанията на Нешо Топалов във Виена се занимава с развитието на виртуални пространства за бизнеса и публичния сектор. Според него правилата във виртуалните светове се определят от техните създатели, каквито могат да бъдат и държавните институции. 

 

На корпоративно ниво имаме точно този случай, който и на държавно – метавселената се създава с определена цел, има мениджмънт, който в държавите е правителството или определени институции.

Нешо Топалов, съосновател на SpatialGo 

Междувременно столицата на Южна Корея инвестира близо 3 млрд. евро в проект, който в бъдеще може да позволи на гражданите да се консултират с общински служители директно във виртуалния свят – услуга, която вече е достъпна в Министерството на икономиката на Обединените арабски емирства в метавселената. 

Освен това обаче метавселената е и пространство за гражданска активност. През февруари тук, пред сградата на един от световните производители на електроника, се появиха активисти с лозунги против превръщането на виртуалните светове в източници на печалби.

 

Българският опит: Първото виртуално министерство с мисия да заработи в реалния свят 

В България по-рано тази година се появи първото виртуално министерство. Неговата мисия е да заработи и в реалния свят. Целта на създателите на ведомството, сред които е и Саша Безуханова, е то да координира екипи за борба с изменението на климата в няколко министерства.

 

Създаването на министерство в метавселената е един сигнал за това, че във виртуалния свят е в наш контрол да съществуват различен тип политики, но те трябва да бъдат реализирани в реалния свят с оглед на това да постигнат своите цели.

Саша Безуханова, инициатор на Коалиция „За зелен рестарт“ и създател на MOVE.BG

Според изследване на McKinsey до края на десетилетието се очаква интернет потребителите да прекарват до шест часа на ден в метавселената. А това вероятно ще означава повече регулации, повече възможности и по-голям стимул правителствата да заработят тук, във виртуалното пространство.

За Euronews Bulgaria Габриела Беличовска.