Политика

Петър Витанов, ПЕС: Имаме прозорец за Шенген

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Има засилен миграционен натиск върху България, но не мисля, че влизат свободно мигранти. Натиск има и по морските граници на други държави, също външни за ЕС, като Италия и Испания. България от 11 години е изпълнила всички технически критерии за пълноправно членство в Шенгенското пространство.

Това каза за Euronews Bulgaria Петър Витанов от БСП/ПЕС.

Забавянето беше демонстрация на двойни стандарти. Сякаш ЕС има два типа граници – едни външни и едни с България и Румъния. Моментът, в който Европа иска да покаже някакво единство е прекрасният момент за присъединяване на България и Румъния към Шенген.

 

Ние социалистите в Европейския парламент насърчихме председателя на групата Ираче Гарсия, заедно с колегите ни от Румъния, да инициира такъв дебат. Той е намерил подкрепа сред останалите политически семейства и следващата седмица в Европейския парламент ще има дебат за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Две седмици по-късно ще има и резолюция. На тази несправедливост, която съществува от 11 години трябва да бъде сложен край.

Първоначално противници бяха германците. Вчера канцлерът Шолц каза, че ще работи за присъединяването ни. Останаха държави като Нидерландия, където за съжаление въпросът за присъединяването на България към Шенген се превърна в част от вътрешно партийния им наратив по повод на мигрантска и антимигрантска политика.

Сегашната ситуация дава прозорец на възможността. Доколкото ми е известно има сериозен натиск върху нидерландската страна да вдигне тази блокада.

Вижте цялото интервю във видеото.