Европа

Европарламентът обсъжда членството ни в Шенген

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Европейският парламент ще обсъди следващата седмица за пореден път въпроса с присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Това съобщи председателят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия като инициатор на дебата.

Дискусията по присъединяването на България и Румъния в Шенген ще стане по време на пленарното заседание в Страсбург другата седмица. Гарсия нарича несправедливост това, че шенгенските гранични проверки още не са отпаднали за граждани на двете страни. България и Румъния изпълняват изискванията за Шенген вече 11 години, отбеляза още тя.

От обявяването на готовността на двете страни европарламента прие поне 3 резолюции с призиви за приемането им в Шенген. Въпросът очаква решение в Съвета на ЕС, където е необходимо единодушие.

 

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване. 

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Шенгенското пространство има за цел да позволи на жителите на ЕС да пътуват през вътрешните граници на държавите членки, без да бъдат проверявани или да им се налага да показват паспортите си. Към момента то включва 27 държави, предимно от ЕС.