Икономика

Финансист: Натискът да завършим интерконектрора дойде от Европа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Азерският газ е част от решението на проблема на България. Хубава стъпка е стартът на интерконектора. Натискът да се забърза този проект дойде от Европа.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков.

Освен за азерски газ, интерконекторът ни дава възможност да вкарваме повече втечнен газ, което е още една стъпка за диверсификация. Остава да се насочим към разработката и на наши находища в Черно море.

Диверсифицирането на газа чрез различни източници и втечнен е доста трудна задача. Изисква много добре подготвени кадри, които да оперират на геополитическите пазари. Другият фактор, който трябва да погледнем е как ще се развива България откъм потребление на газ. Капацитетът на тръбата е 3 млрд. кубика на година, като има опция за увеличаване до 5 млрд. с изграждането на станции за нагнетяване на газ. Самият проект не беше нещо грандиозно като финансово изражение – около 250 млн. евро. 190 км е цялата отсечка.

 

Надявам се да усетим ефекта възможно най-скоро като „Булгаргаз“ да започне да осигурява предвидимост на цените.

Никой не може да каже към момента дали цените ще паднат. Ситуацията е абсолютно непредвидима.

Желанието на Азербайджан е да се превърне в един от основните газови доставчици. Доколко е сигурен – режимът на Илхан Алиев също се свързва като авторитарен и има доста корупционни практики.

 

Такива страни започват да страдат от т. нар. Холандска болест – когато имаш някаква суровина в огромен мащаб, започваш да забравяш почти всички свои сектори. Започват да се развиват доста корупционни схеми, защото си изключително зависим от тази суровина. Така че за момента не можем да кажем дали Азербайджан е сигурен доставчик.

Тук е моментът Европа да не прави същата грешка като се доверява само на един доставчик, сменяйки Русия с Азербайджан. Хубава стъпка е, че Италия подписа договори с Алжир за доставка на газ. Катар също е готов в средносрочен и дългосрочен период да се намеси, тъй като разработва ново находище.

Според мен преговорите с „Газпром“ не бива да продължават, тъй като не спазват никакви договори.

Вижте цялото интервю във видеото.