Политика

Русия може да мобилизира българите с двойно гражданство

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Външно министерство не счита за правно обвързващи референдумите в Украйна и няма да ги признае, защото те са организирани в условията на окупация. Такава е официалната позиция на страната ни.

Това подчерта още веднъж министърът на външните работи Николай Милков.

Той съобщи, че няма да се разкриват секции за гласуване в Украйна за предстоящия вот в неделя, защото няма постъпили никакви заявления от граждани. От външно министерство коментираха и ситуацията в Русия. Властите посочиха, че могат да бъдат мобилизирани и български граждани, които са с руски паспорти и се намират там. От посолството са в готовност при нужда да съдействат на българите в страната и прехвърлянето им към България, но все още конкретни искания не са постъпвали.

През тази седмица събитията с РС Македония бяха най-общо две – футболния мач между РСМ и България, не искам да разпалвам жаравата в тази тема. Считаме, че въпросът би трябвало да бъде изчерпан. Второто е условната присъда на Ламбе Алабаковски, подпалвача на център "Ванчо Михайлов", заяви още Николай Милков.

Милков обясни, че тези две събития разкриват структурен проблем за правата на българите в Северна Македония. “Присъдата на Алабаковски е възможно най-леката”, посочи Милков и добави, че според закона на РСМ за това деяние се полагат между 6 месеца и 5 години. “Би следвало да се очаква сравнително по-сериозна присъда, но това е решение на независимия съд на РСМ", добави министърът.

Както едното, така и другото деяние, извършени през седмицата, представляват проява на омраза. Те изпращат послание и към хората в РСМ, и към нас и то не е позитивно”, подчерта Милков. Той каза, че трябва да се обърне внимание, че с езика, използван на мача, си служат политици.

 

Това е картина на опити за ерозиране на постигнатите договорености досега и се внушава на гражданите в РСМ къде се намира страната по отношение преговорния процес на РСМ с ЕС. Опитите на свободни интерпретации на френското предложение и създадената атмосфера в РСМ не благоприятстват процеса. Има дълъг път да се извърви.

Николай Милков, министър на външните работи

На въпрос дали резултатът е 3 на 1 в полза на РСМ, както коментира външният министър Буяр Османи, Милков отговори, че не би искал да влиза в лексиката на футболните агитки. ”Не смятам, че това е футболен мач. Не намирам за много уместна тази реакция”, подчерта той и добави, че все пак си дава сметка и се стреми да гледам позитивно, че това са декларации, предназначени за вътрешна употреба. “Те не променят по никакъв начин това, което представлява задължението на РСМ, както по отношение на нашия двустранен договор, така и по изпълнението на Френското предложение”, категоричен е той. “Нещата от гледна точна на правото и външната политика са ясни, общуването във вътрешен план с неговите избиратели е негова работа”, завърши министърът.