Европа

Германия: Тръбите на "Северен поток" вероятно са унищожени завинаги

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Повече от половината газ, който се намираше в двата газопровода - "Северен поток-1" и 2, вече е изтекъл във водите на Балтийско море, след като двете съоръжения бяха засегнати от взривове, причините за които още са неизвестни. При скоростта, с която газът се изпуска от двата газопровода, по които има общо 3 теча, се очаква те останат празни в неделя, съобщиха от Датската енергийна агенция. Изтичащият газ е предимно метан.

Дания, ЕС и НАТО изразиха убеждението си, че тръбопроводите вероятно са били повредени при умишлен саботаж.

 

Първо, това, което се е случило, е много сериозно, второ, това не е инцидент. То е планирано. Има големи взривове, така че е много сериозно. Няма съмнение, че щетите са огромни по отношение на това, което можете да видите със собствените си очи на снимките, които датската отбрана публикува.

Мортен Бьодсков, министър на отбраната на Дания

Германските органи за сигурност предполагат, че трите тръби на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море ще бъдат неизползваеми завинаги след подозренията за саботаж. Ако те не бъдат ремонтирани бързо, в тръбопроводите ще навлезе много солена вода, която ще ги разяде.

Анализират се сателитни снимки на евентуални движения на кораби в периода преди детонацията. Една от версиите е, че водолазите може да са поставили експлозиви на двете тръби на "Северен поток 1" и на една от двете тръби на "Северен поток 2", която все още не е пусната в експлоатация.

 

Според нашите констатации няма доказателства, че има естествена причина за спада на налягането в тръбопроводите. Течовете в момента не засягат доставките на газ в Германия. „Северен поток 1“ не работи от няколко седмици, а „Северен поток 2“ никога не е влизал в експлоатация. В това отношение сигурността на доставките в Германия не е засегната.  

Щефен Хебестрит, говорител на федералното правителство

ЦРУ е предупредило федералното правителство. Федералните провинции ще засилят защитата на крайбрежните зони на Северно и Балтийско море за ключова инфраструктура. Съществува и загриженост относно защитата на терминалите за втечнен газ, които се изграждат в момента, както и на подводните и телекомуникационните кабели.