Култура

Да напишеш детска книга: Кауза, вдъхновение или приключение?

От Euronews България Euronews България

Разказването на истории винаги ни е въздействало, особено добре разказаните истории. Аз мисля, че за да разказваш за деца, трябва да разказваш по-добре, отколкото за възрастни и да го правиш с повече сърце, защото те са изключително чувствителни читатели и винаги ще ти кажат, ако нещо не им харесва.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ журналистката и автор Доника Ризова. Повод за нейното гостуване е премиерата на втората част на книгата ѝ за деца „Дракончето Ринти“, чиято премиера ще се състои този петък в литературен клуб „Перото“ в София от 18:30 ч.

„Пиша от много малка. Буквално откакто съм се научила да чета си имам различни дневници, тетрадки, листа, на които си записвам истории“, сподели писателката, която на 14 години печели национален конкурс за научно-фантастичен разказ.

По втората част на „Дракончето Ринти“ е направен и много качествен петминутен музикален филм „Легенда за танцуващото драконче“ на децата от „Dance station“, преразказвайки книгата в танц и движение, коментира още Ризова.

Вплитането на изкуствата е един начин да накараме децата да се обърнат повече към книгите.

Доника Ризова, журналист и писател

Писателката разкри, че третата книга е готова и догодина се надява вече да бъде в ръцете на малките си читатели.

Целия разговор вижте във видеото.