Свят

Топ секретно: Музеят на ЦРУ отвори врати за малка група журналисти

От Euronews България Euronews България

Точен модел на скривалището на бившия лидер на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири. Този рядък артефакт е бил използван, за да бъде информиран американският президент Джо Байдън затова къде се е укривал Зауахири, дясната ръка на Осама Бин Ладен, преди да бъде убит от ЦРУ в Кабул този юли.

Изложени в наскоро обновения музей на ЦРУ във Вирджиния, тези експонати за съжаление не са достъпни за широката общественост.

Достъпът до тях обикновено е ограничен до служители на агенцията и чуждестранни официални лица, а броят на годишните посетители на музея се пази като свръхсекретна тайна. 

Но от разузнавателната служба позволиха на журналисти да разгледат музея преди 75-годишнината на агенцията като част от усилията за представяне на нейната история и постижения. 

Повече от експонатите, сред които шпионски пособия, специализирани оръжия, са били разсекретявани години, дори десетки години.

Посетителите могат да научат, че миниатюрно копие на комплекса в Аботабад е било използвано за внимателно планиране на убийството на основателя на Ал Кайда Осама бин Ладин - мозъкът зад терористичните атаки в Ню Йорк от 11 септември.