Свят

Ураганът „Йън“ се е насочил към Флорида

От Euronews България Euronews България

Флорида се готви за връхлитането на урагана „Йън“, който набира сила, насочвайки се към бреговете на САЩ. Властите предупреждават, че времето за евакуация „изтича бързо“.

Бурята от категория 3, с ветрове със скорост от 193 км/ч, заплашва западното крайбрежие с животозастрашаващи виелици, наводнения и разрушителни ветрове.

Евакуирайте, когато това е разпоредено, бъдете готови за бурята, когато дойде. Изискват се евакуации. Те протичат по организиран начин във всеки от трите града.

Джо Байдън, президент на САЩ

Ураганът връхлетя Куба във вторник, причинявайки прекъсване на електричеството във всички райони на страната. Десетки хиляди хора бяха евакуирани, докато стихията причини наводнения, изкорени дървета и нанесе щети на много къщи. Засега няма информация за жертви.

"Къщата се срути изцяло. Децата се бяха скрили под леглото, когато дойдох да ги търся. Нямаха сухи дрехи да се преоблекат", разказва пострадала жена.

Западният район Пинар дел Рио беше най-силно засегнат. Той бе в окото на урагана за час и половина, а резултатът бе разрушени къщи и наводнени пътища.