Свят

Урагани в Северна Америка: "Фиона" удари Канада, извънредно положение във Флорида заради "Йън"

От Euronews България Euronews България

Посттропическата буря „Фиона“ връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада. Над половин милион домакинства останаха без ток.

Най-тежко засегната е провинция Нова Скотия. „Фиона“ навлезе над сушата именно в този регион, като скоростта на съпътстващите ветрове достигаше 150 километра в час. Атлантическото крайбрежие на Канада е заплашено от огромни вълни, чиято височина може да надхвърли 12 метра, заявиха от Канадския център за прогнозиране на урагани.

Има отнесени в океана къщи и паднали покрив, ураганът изкорени дървета и събори електропроводи. За момента няма данни за пострадали хора.

След като стана ясен размерът на разрушенията след бурята, премиерът Джъстин Трюдо отмени посещението си в Япония и обеща солидарност с най-засегнатите.

Знам, че това е изключително труден момент за много хора, които са видели къщите си, имуществото си унищожено. Тези хора знаят, че не са сами и че ние ще бъдем тук за тях. Ние сме тук, за да помогнем с необходимите ресурси, било то въоръжени сили, било то специализирано оборудване.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада

В някои райони са регистрирани валежи с височина до 125 милиметра, които отнесоха пътища и принудиха властите да издават предупреждения за евакуация. Военнослужещи от канадската армия ще бъдат изпратени да помагат при справянето с последствията от преминаването на разрушителната буря. По-рано тази седмица „Фиона“ премина като ураган над Карибско море и причини смъртта на петима.

Междувременно американският Национален център за ураганите съобщи, че над Карибско море се е образувала нова тропическа буря, наречена „Йън“. Очаква се тя да продължи да набира сила и да удари като ураган Куба във вторник сутринта и Южна Флорида - рано в сряда. В момента „Йън“ се намира на повече от 400 километра югоизточно от Кингстън, столицата на Ямайка, и се придвижва в посока запад-северозапад със скорост от 24 километра в час. На Каймановите острови, британска отвъдморска територия, е издадено предупреждение за възможно преминаване на ураган.

Губернаторът на щата Флорида Рон ДеСантис, а по късно и президента Джо Баъдн обявиха извънредно положение в целия щат заради тропическата буря „Йън“ , която набира сила над Карибско море и според прогнозите ще прерасне в силен ураган до дни.