Европа

Хиляди руснаци продължават да бягат от мобилизацията

От Euronews България Euronews България

Продължава частичната мобилизация в Русия, чиято цел е набирането на 300 000 резервисти, които да воюват в Украйна. В допълнение към противоречията относно плана за свикване на резерва, се появиха и оплаквания за липсата на оръжия и минималното обучение, което някои войници получават, преди да бъдат изпратени на фронта.

Според Института за изследване на войната (Institute for the Study of War) подготовката на мобилизираните мъже ще отнеме месеци. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу лично е ръководил тази група от новобранци в Алабино, близо до Москва.

В призивите за мобилизация се включи и патриарх Кирил – главата на Руската православна църква. Преди дни той заяви, че руснаците, умиращи в Украйна, ще отмият греховете си.

Въпреки това в цяла Русия хората протестират срещу мобилизацията. Над 2400 души са били задържани при подобни демонстрации.

Дълбоко сме обезпокоени от големия брой хора, които са арестувани в Руската федерация затова, че са протестирали срещу частичната мобилизация, разпоредена от властите.

Равина Шамдасани, говорителка на офиса за човешките права към ООН

Междувременно хиляди руснаци продължават да пресичат границите, за да избегнат присъединяване към армията. Около 100 000 са пристигнали в Казахстан, най-малко 60 000 са влезли в ЕС през последната седмица, десетки хиляди са избягали в Монголия, а Грузия отчита около 10 000 руснаци на ден.

"Тръгнахме от Владикавказ в понеделник в 15 часа. Купихме велосипеди и стигнахме така до границата. Наредихме се на опашка и успяхме да минем границата на следващата сутрин", споделя рускиня, решила да напусне страната.

"Колата ни се повреди само на 100 метра оттук. Аз, двете ми деца, две котки и две кучета. Но разчитахме на добротата на другите. И успяхме да стигнем до тук", казва друга жена, чакаща да премине границата с Грузия.

Русия все още не е затворила границите си, но може да спре мъжете в наборна възраст да бягат в съседни страни. Засега Москва се въздържа от такъв ход.