Политика

Реакции в парламента относно антикризисните мерки

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 16 134606 (1)

В кулоарите на Народното събрание партньорите в управлението демонстрираха единомислие, макар и с особено мнение - от „Има такъв народ“. 

 

Нямахме достатъчно данни за въздействието на тези мерки върху отделните уязвими групи. Например, не е ясно за тютюневите изделия как ще бъдат облагани с по-висок акциз.

Любомир Каримански, ИТН

След приемане на голяма част от предложенията им, БСП определи мерките като най-социалните от години насам.

 

Знаете, че бюджетът от 20 млрд. за социални мерки отиде на 22 - нещо, което никога не е било. Хлябът и хлебните изделия без ДДС. Смятаме, че това е от изключителна важност за всеки един български гражданин и пряко ще бъде намалена цената им.

Борислав Гуцанов, БСП

Мерките са насочени към трите основни фактора, които увеличават инфлацията - на електроенергията, на газа и на горивата.

Венко Сабрутев, "Продължаваме промяната"

Точно обратното смята опозицията - закъснели, без фокус и неработещи, така определиха мерките от ГЕРБ. А от ДПС бяха загрижени за земеделците

 

Целта им не е да решат кризата с инлфацията и икономиката, а кризата с управлението. Ние от няколко седмици се обявяваме за предсрочни параламентарни избори, а управляващите направо откриха и предизборната кампания. Тези мерки са втора стъпка към финансовата криза.

Тома Биков, ГЕРБ-СДС

Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство.

Йордан Цонев, ДПС

Баланс опитаха да внесат от „Демократична България“. Голяма част от техните предложения също са приети в окончателния план и според депутатите така приетите идеи ще работят изцяло в полза на гражданите.

 

Истината е, че тези мерки ще помогнат хората да покрият по-високите цени. Важният ограничител за инфлацията е, че ние държим бюджетният дефицит нито тази година, нито следващата, да не се увеличава над договореното.

Мартин Димитров, "Демократична България"

Тепърва 11-те мерки трябва да бъдат гласувани в зала - от всички депутати. За Euronews Bulgaria, Християна Димитрова.