Политика

Напрежение в коалицията за антикризисните мерки

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9398338 Коалиционният съвет ще се събере тази вечер, за да обсъди антикризисните мерки. Снимка: БГНЕС


Управляващата коалиция се събира тази вечер за да обсъжда антикризисните мерки. Това се случва на фона на ново напрежение между партньорите и взаимни обвинения.
След като от "Продължаваме промяната" обявиха своите предложения, от ИТН ги критикуваха, а БСП обявиха, че ще настояват и техните искания да бъдат одобрени. 

 

Предложенията на  "Продължаваме промяната" са за мерки за над 2 млрд. лева. Те включват увеличение  на минималната пенсия от 1 юли от 370 на 450 лева, както и пропорционално увеличение на останалите пенсии. Предвижда се и преизчисляване на всички пенсии от 1 октомври. Според плана на Продължаваме промяната, това трябва да премахне неравенствата в системата. 
За работещите родители се предлага увеличаване на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. Като допълнителна мярка се предвижда тези средства да могат да се ползват на тримесечна база.
Освен това се предвижда и финансово компенсиране на крайните потребители на горива. Предложението е това да бъде до 50 литра гориво на месец. Отстъпката за това количество ще бъде 25 ст. на литър. 
От ПП предлагат още и намаляване на ДДС на парното от 20 на сто на 9 процента от 1 юли.
Предвидени са мерки за микро и малкия бизнес -  увеличение на прага на регистрация на ДДС на 100 хиляди лева. Друга мярка, която се предлага, е освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво.
От БСП също регираха на предложенията на ПП. Те одобряват предложените мерки, но ще настояват да бъдат приети и техните предложения, обяви на пресконференция шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. 
От левицата ще настояват за увеличение на минималната заплата на 760 лв. от 1 юли и за 0% ДДС на хляба.
За "Демократична България" основно искане е два пъти да се намали лихвата за забавени плащания, а от "Има такъв народ" настояват за 5% ДДС за български плодове и зеленчуци и 25% необлагаем минимум от средната работна заплата.