Свят

Путин даде руско гражданство на Едуард Сноудън

От Euronews България Euronews България
Snowden Снимка: AP

Официално руско гражданство получи бившият служител на Американската агенция за национална сигурност Едуард Сноудън. Това става ясно от указ на Владимир Путин, издаден вчера.

Той фигурира под номер 53 в списъка на общо 75-има нови поданици на Руската федерация.

Името на бившия разузнавач нашумя през 2013 година, когато предостави на множество медии секретна информация за оперативни действия и методи на американските и британските специални служби. С това той получи одобрението на общественото мнение, но и заплаха от съдебно преследване и затвор за поставяне на националната сигурност под риск.

Затова още тогава Сноудън избяга от Америка – първо в Хонгконг, а след това в Русия, която по думите му единствена се съгласила да му предостави убежище.

През 2020 г. той кандидатства за руско гражданство, а вчера го получи.

 

След години раздяла с нашите родители, със съпругата ми нямаме желание да бъдем разделени от нашите синове. След 2 години чакане и почти 10 в изгнание, малко стабилност ще ни е от полза

Едуард Сноудън в Туитър

Съпругата му също очаква да получи гражданство, а двамата няма да се отказват от американското.

Официалното поданство съвпада с момента на частичната военна мобилизация в Русия заради войната в Украйна и с масовото бягство на хиляди руснаци от страната. Засега обаче американецът не попада в обхвата на мъжете, които ще бъдат изпратени на фронта.