Европа

Украйна прави всичко възможно, за да спаси останалите военни от "Азовстал"

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Zelenski Володимир Зеленски, президент на Украйна. Снимка: AP

От Киев увериха, че правят всичко възможно и дори невъзможно, за да спасят останалите бойци, които в съпротива и последна защита на Мариупол прекараха повече от 2 месеца в бункерите наАзовстал”.

 

Мисията по евакуация продължава. Тя се контролира от нашите военни и разузнавачи. Включени са и най-влиятелните международни посредници.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Нови най-малко 7 автобуса с украински бойци бяха забелязани да напускат завода в Мариупол, придружени от проруски въоръжени сили

Заместник-министърът на отбраната на Украйна отказа да каже колко хора остават в Азовстал. Коментира и предложението за руски закон, според който бойци от Азовстал няма да имат право на размяна и може да бъдат изправени пред съда. 

 

Това е политическо изявление, замислено като вътрешна пропаганда, с оглед на вътрешнополитическите процеси в Руската федерация. От наша страна можем да кажем, че процесът на преговори е в ход, продължава и самата спасителна операция.

Хана Маляр, зам. министър на отбраната на Украйна

Според първоначалните договорки украинските войници трябва да бъдат разменени за пленени руски военни. Евакуираните се откарват в територии под контрола на сепаратистките сили. От Москва заявиха, че те ще бъдат разпитани като част от разследване за “престъпленията на украинския режим срещу цивилните в Донбас”. 

Междувременно и двете страни в конфликта потвърдиха, че са спрели мирните преговори