България

Бориславова: Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за прокуратурата в този мандат

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9366070 Лена Бориславова, Снимка: БГНЕС

Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на правителството. Готови сме да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякакви атаки, проблеми и престъпност. Това коментира говорителят на кабинета Лена Бориславова във връзка с твърдение на Иван Гешев, че министри могат да бъдат разпитани заради хакерската атаката към „Български пощи”.

Днес стана ясно, че прокуратурата е започнала разследване във връзка с хакерската атака. Ако се наложи, ще бъдат разпитани министърът на транспорта, като принципал, и министърът Калина Константинова, отговаряща за електронното управление.

Бориславова обяви, че правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление. Началникът на кабинета обясни, че това е независима експертна организация, посветена на работата с публични и частни структури за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаните с нея финансови престъпления, както и възстановяване на отклонени активи. 

Тя посочи, че подписването на меморандума идва с оглед на „заварената ерозирала държавна система и институции, неработеща прокуратура, както и поредното отлагане на решението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев”.

На днешното правителствено заседание е одобрен законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който във взаимодействие с представители на Европейската прокуратура, са приети изменения, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на Европрокуратурата у нас.

Бориславова прочете част от становището на Европейската прокуратура, с което оттам изразяват подкрепата си към законопроекта. „Предлаганите промени са наложителни и отразяват напълно смисъла на регламента и смятаме, че са необходими. Нещо повече - предлаганите промени осигуряват независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Те следва винаги да са гарантирани”, цитира тя.

И допълни: „Службите, натоварени с разследването на наказателното преследване, да бъдат в състояние надлежно да изпълняват функциите си. Независимостта на съдебната власт предполага по-конкретно, че съответният съдебен орган е в състояние да упражнява съдебните си функции напълно самостоятелно, без да е йерархично обвързан или да е подчинен на друг орган и без да получава нареждания или указания”, гласят мотивите на Европрокуратурата.