Добро Утро, Европа

Акция на МОСВ: Проверяват за затлачени реки в цяла България

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Четири дирекции проверяват съоръженията и проводимостта на реки и водни басейни на територията на страната, съобщиха от МОСВ.

Инспекциите са разпоредени от министъра на екологията Росица Карамфилова. Целта им е идентифициране на потенциалните места, при които е необходимо да се предприемат действия, за предотвратяване на сериозни последствия от обилни валежи и настъпили аварийни ситуации. След приключване на проверките, фокусът ще е насочен към последващия контрол, с който да се установи дали отговорните звена са изпълнили вече дадените от басейновите дирекции предписания.

В рамките на настоящите проверки е изискана и информация от общините за констатирани участъци с нарушена проводимост в съответната община. При установяване на стари неизпълнени предписания ще бъдат прилагани административно-наказателни действия, обясниха от министерството. В момента се извършват проверки и с междуведомствени комисии на Областните управители за осигуряване на проводимостта на речните легла, преминаващи извън регулационните граници на населените места.