Политика

Анализатори: Няма да има стабилно правителство без широка коалиция

От Euronews България Euronews България

Сформираното на стабилно правителство след изборите на 2 октомври е възможно, но за това ще е небходимо съставянето на широка коалиция в следващото Народно събрание.

Това заявиха в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът Андрей Райчев и експертът и преподавател по политически комуникации проф. Росен Стоянов. 

Социологът Андрей Райчев оцени шансовете за съставяне на следващ кабинет на 70% и прогнозира сформирането на широка коалиция.

„Нито една партия няма да получи надмощие в следващия парламент. Съставяне на правителство не е невъзможно, но това ще бъде по-скоро самоцел, защото по-важното в случая е стабилното мнозинство в парламента, което да поддържа това правителство в средносрочен и дългосрочен план“, посочи проф. Стоянов.

Според него невъзможността на политическите партии да създадат коалиционно правителство предполага в един много обозрим план ще бъде създадено ново поредно служебно правителство.

„Всяка една публична изява на президента трябва да бъде следена внимателно и ще трябва да анализираме неговите думи, защото се предполага, че това е центърът на управление на България в момента“, подчерта проф. Стоянов и допълни, че в държавния глава е концентрирана не толкова реална власт, колкото надежди за прескачане на тъмните и студенени зимни месеци.

„Да се управлява без парламент е ужасно трудно Ако има някой, който се моли да има правителство, това е Румен Радев. Твърденията, че той иска да заграби властта, са смехотворни“, заяви Андрей Райчев.

Според социолога 2 партии може да не минат бариерата от 4% – това са „Български възход“ и „Има такъв народ“.

По думите на Райчев само една от тях ще влезе в Народното събрание и това ще бъде формацията на Слави Трифонов, която е във възход, докато партията на Стефан Янев търпи спад в електоралната си подкрепа.

Целия разговор вижте във видеото.