Euronews Primetime

Космически кораб ще опита да отклони астероид от траекторията му

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За пръв път космически кораб ще се опита да удари астероид, за да промени скоростта и траекторията му. Това е планирано да се случи в понеделник, 26 септември. 

НАСА е на път да изпълни мисия по отклоняването на малък астероид от неговата траектория. Това ще стане чрез изстрелване на космическия кораб Дарт, който ще се насочи към небесното тяло на 26 септември със скорост от 14 000 мили в час. Ударът трябва да е достатъчно силен, за да тласне астероида в малко по-тясна орбита около съпътстващата го космическа скала.

Това е пръв по рода си експеримент от типа „спасяване на света“.

 

Защитата на планетата е като науката за Земята и космическото време. Това е една от онези области на науката, които могат да имат въздействие върху обществото. Погледнете вида на заплахите, които възникват пред нас всеки ден. В момента това, което се случва с нашата Земя, очевидно е по-голяма заплаха за вашия и моя живот. Трябва да имаме готовност да се защитим от заплахи от дълбокия Космос, защото те са реални.

Томас Цурбухен – асоцииран администратор на мисия „Дарт“ 

Ако тестът се окаже успешен, шансовете да се преборим с потенциален астероид-убиец, насочил се към нашата планета, ще нараснат. Мисията „Дарт“ стартира миналия ноември, а инвестицията е в размер на 325 милиона долара.