Euronews Primetime

Вучич иска взаимно приемливо решение за отношенията с Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сръбският президент Александър Вучич критикува ООН за двойни стандарти. По думите му, нямало разлика в отстояването на териториалната цялост и суверенитет от страна на Украйна и Сърбия по отношение на техните изконни територии. 

Сърбия подкрепя териториалната цялост и суверенитет на Украйна в условията на войната с Русия. Това каза от трибуната на Общото събрание на ООН сръбският президент Александър Вучич.

По силата на международното право, Белград има същите права да оспорва независимостта на своята бивша провинция Косово, каквито има и Украйна по отношение на окупираните от проруските сепаратисти свои райони, отбеляза още Вучич.

 

Република Сърбия и аз като неин президент търсим много търпеливо и с добра воля компромис по отношение на Косово и Метохия – под егидата на Европейския съюз и в рамките на диалога между Белград и Прищина. Това е труден процес. Той продължава повече от 10 години, но не виждаме алтернатива. По-добре 100 години да преговаряме, отколкото един ден да водим война. Надявам се да постигнем взаимно приемливо решение на базата на компромис. Това е единственият начин за постигане на нашата цел – дълготраен мир като предпоставка за проспериращ живот на сърбите и албанците в региона.

Александър Вучич – президент на Сърбия 

Косово, където етническите албанци представляват повече от 90% от населението, обяви независимост от Сърбия през 2008 г, но Белград отказа да признае новата държава.

Освен това Сърбия е единствената държава, стремяща се към членство в ЕС, която отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната й срещу Украйна. Вучич често е подчертавал добрите си отношения с руския президент Владимир Путин.

Белград стана попупярна дестинация за руснаци по време на войната. Над 50 000 руски граждани са избягали в Сърбия от началото на инвазията през февруари. Много от тях започват собствен бизнес, особено в IT сектора.