Euronews Сега

Правата на жените в Иран: Масови протести след смъртта на млада жена

От Euronews България Euronews България

Пета поредна вечер в Иран продължават протестите срещу смъртта на млада жена, за която се твърди, че е била жестоко пребита от "нравствената полиция", натоварена да следи за спазването на строг правилник за облеклото на жените.

Демонстрантите излязоха по улиците на 15 града в Иран, като блокираха движението, запалиха контейнери за боклук и полицейски автомобили, хвърляха камъни по силите за сигурност и скандираха антиправителствени лозунги, съобщи в сряда държавната информационна агенция Irna.

 

Полицията е използвала сълзотворен газ и е извършила арести, за да разпръсне тълпата, посочва агенцията.

Жени, много от които бяха свалили забрадките си, както и мъже се събраха в Техеран и други големи градове в страната, включително Машхад, Табриз, Рашт, Исфахан и Киш, допълва агенцията.

Организация за защита на човешките права съобщи, че до сряда броят на жертвите е достигнал шест души, а десетки са били ранени. Губернаторът на Кюрдистан - една от 31-те ирански провинции - Есмаил Зарей Куша, заяви, че трима души са били убити по време на протестите в региона.

 

Видеозаписи, за които се твърди, че са от протестите, показват жени, които танцуват на площади или режат косите си на публични места, а други кадри, споделени в социалните медии, показват демонстранти, които се сблъскват с полицаи в защитно облекло.

Euronews не можа да провери тези видеоклипове от независим източник.

 

Смъртта на Амини е причинена от "съществуващо заболяване", твърди полицията.

На 13 септември в Техеран моралната полиция арестува Махса Амини, 22-годишна жена, родена в Кюрдистан, за "носене на неподходящо облекло" от моралната полиция.

Съобщава се, че след като е била отведена в така наречения "център за ориентиране", тя е получила сърдечен удар и е изпада в кома.

Според държавната телевизия и семейството ѝ, Амини е починала на 16 септември в болница.

Началникът на полицията в Техеран твърди, че тя е имала предшестващи заболявания, включително диабет и епилепсия, и обяснява, че е била задържана, защото е нарушила задължителните ирански правила за носене на хиджаб, като го е носила твърде свободно.

Бащата на Амини отхвърли това твърдение, като заяви, че тя не е имала здравословни проблеми и че е получила натъртвания по краката в ареста, и повтори, че смята полицията за отговорна за смъртта ѝ.

В Иран покриването на косата на обществени места е задължително от Ислямската революция в страната през 1979 г. насам.

Полицията по морала, официално известна като Guidance Patrol, също така забранява на жените да носят къси палта над коляното, тесни панталони и дънки с дупки, както и ярки цветни дрехи, наред с други предписания.

Бившият президент на страната Хасан Рухани облекчи прилагането на правилата и открито обвини нравствената полиция, че е твърде агресивна, в резултат на което през 2017 г. нейният началник обеща да спре арестите на жени за нарушаване на правилата за обличане.

Избраният миналата година за президент религиозен хардлайнер Ебрахим Раиси обаче изглежда е върнал политиката назад, като през последните месеци зачестиха съобщенията за жени, бити с палки, удряни по лицето и влачени в полицейски автомобили.

Талибаните в Афганистан са единственото друго управляващо правителство в света, което налага строги правила за носене на хиджаб.

 

Ирански официални лица сочат с пръст чуждестранни агенти, неустановени терористи.

Първоначално протестите започнаха в родния град на Амини - Сакез, след нейното погребение, но се разпространиха бързо, след като смъртта ѝ отприщи поток от тлеещ гняв по множество въпроси, включително правата, сигурността и икономиката, която се задъхва от международните санкции.

Това са едни от най-тежките размирици в Иран след уличните сблъсъци миналата година заради недостига на вода. Иранското правителство обвинява чуждестранни агенти и неустановени терористи в подстрекателство към насилието.

Iran Protest 22264589595157 снимка: AP

След като ООН, ЕС, САЩ, Франция и други страни осъдиха случая на Амини и справянето на иранските сили с протестите, говорителят на иранското външно министерство Насер Канани отговори във вторник вечерта, като разкритикува това, което нарече "чуждестранни интервенционистки позиции".

 

Жалко е, че някои държави се опитват да се възползват от инцидент, който се разследва, за да преследват политическите си цели и желания срещу иранското правителство и народ

В очевиден опит за намаляване на напрежението помощник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей изказа съболезнования на семейството на Амини, като заяви, че Хаменей е засегнат и огорчен от нейната смърт.

"Всички институции ще предприемат действия за защита на правата, които са били нарушени", заяви представителят на Хаменей в провинция Кюрдистан Абдолреза Пурзахаби, докато посещаваше дома на семейството на Амини, съобщават държавните медии.

Самият аятолах Хаменей обаче не спомена Амини или продължаващите протести при публичната си изява в сряда - вторият път, когато се обръща към обществеността за по-малко от седмица, след като се появиха съобщения, че е тежко болен и прикован към леглото.

Междувременно демонстрации във връзка със смъртта на Амини бяха организирани и от иранската диаспора в Турция, Швейцария и Германия, както и пред централата на ООН в Ню Йорк.