Икономика

Петков - възстановихме диалога, превозвачите - протестът остава

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9410139 Премиерът Кирил Петков се ръкостиска с Магдалена Милтенова след като двамата влязоха в конфликт по-рано. Снимка: БГНЕС

"Възстановихме диалога", зави премиерът Кирил Петков след продължилата 3 часа среща в Министерския съвет с представители на транспортния бранш.
В срещата участваха още вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министърът на транспорта Николай Събев.

 

От тази среща всички излизаме с ясната идея, че всички сме в една лодка и ако искаме България да просперира, диалогът трвбва да бъде спазван от всички страни и уважението трябва да е взаимно.

Кирил Петков, министър-председател

Той обясни, че правителството е поело ангажимент, че още тази седмица министърът на регионалното развитие ще направи работна среща за детайлите по ТОЛ системата, а министърът на транспорта ще бъде с отворени врати за допълнителни срещи по всички други теми.
"Днес възстановихме диалога, но протест утре ще има", обявиха от транспортния бранш и се аргументираха, че исканията им към днешна дата не са удовлетворени. Протестът започва в 9.00 ч., а превозите утре са преустановени до 17 ч. Премиерът уточни, че протестът ще бъде мирен и няма да затруднява останалите граждани.

 

Премиерът разбра, че исканията ни не са политически, а икономически.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи

Ще бъде премахнат акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана, потвърди Петков след срещата. Премиерът посочи още, че ДДС на природния газ и втечнения нефтен газ ще бъде намален на 9%. Той добави, че е поел ангажимент да говори в Европейския съвет дали е възможно да се намаля акциза на горивата. По думите на Петков, министърът на финансите смята, че това решение на ниво Европа не е възможно да се случи.

 

"Българското правителство показва, че криза след криза се справя. Обществото ни трябва да разбере, че тези кризи може да ги решаваме само заедно и в диалог", заключи Петков.
Представителите на превозвачите благодариха на министър-председателят, че е поднесъл извиненията си към тях, а от своя страна те също се извиниха.